30 Ιανουαρίου 2012

Μισθοί σε ελεύθερη πτώση


Μισθοί σε ελεύθερη πτώση

Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού παρέδωσαν στην τρόικα οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση που έχουν υποστεί οι μισθοί στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα μετά την εφαρμογή του μνημονίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 20 μηνών προκύπτουν οι εξής μειώσεις:


  • Ξενοδοχεία – Εστιατόρια (303.000 εργαζόμενοι) – 32,5%
  • Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο (773.000 εργαζόμενοι) – 14,1%
  • Κατασκευές (262.000 εργαζόμενοι) – 13,9%
  • ΔΕΗ & ΕΥΔΑΠ (50.000 εργαζόμενοι) – 24,7% & - 28,9%

Μεσοσταθμικά οι μειώσεις μισθών σε όλους τους κλάδους αγγίζουν το 12%, όμως παρόλα αυτά η τρόικα επιμένει στη θέση της και ζητά μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των δώρων. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων έχουν ήδη προτείνει τριετές "πάγωμα" μισθών και ωριμάνσεων από φέτος με στόχο μέχρι το 2014 ο καθαρός κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 529 ευρώ καθαρά από τα 550 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης προτείνουν τη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους το οποίο θα σημάνει μείωση της ετησίας δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ. Για το θέμα αυτό η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση μελέτη για την επίπτωση που μπορεί να έχει το μέτρο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


"Με παρεμβάσεις όπως είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα των μισών για μια τριετία, θα μειώσουν περαιτέρω το εργατικό κόστος στη χώρα μας, τουλάχιστον 15% - 20%" υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, Βασίλης Κορκίδης.



Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας χωρίς όμως να έχει υπάρξει ούτε ένα βήμα προόδου εξαιτίας της εμμονής της τρόικας στις αρχικές της θέσεις.


Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Και οι δυο πλευρές παραμένουν στις θέσεις που παρουσίασαν στις συναντήσεις της Παρασκευής και του Σαββατου". Την Πέμπτη αναμένεται να γίνει η δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με αντικείμενο συζήτησης τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων."


Στο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, ο οποίος δήλωσε: "Κατά 14% έχει μειωθεί το κόστος εργασίας τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, πλήττοντας κυρίως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι και σηκώνουν το μεγάλο βάρος των θυσιών, φτάνοντας ακόμα και τα 500 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους με μειωμένο ωράριο. Τα δεδομένα αυτά, οφείλουν να συνυπολογίσουν τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και η τρόικα και να προσανατολιστούν αντί των οριζόντιων περικοπών, στην υλοποίηση γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην άρση των αντικινήτρων στη αγορά, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν υγιείς δομές για προσέλκυση νέων επενδύσεων".

megatv