Διατεθειμένη να συνεργαστεί ώστε να επιβληθεί ένας φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σε όλη την Ε.Ε. και όχι μεμονωμένα, είναι η ιταλική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.
«Αυτή η θέση μου, όμως, δε σχετίζεται με το ότι διετέλεσα μαθητής του καθηγητή Τόμπιν» πρόσθεσε, χαριτολογώντας ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI3.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επιβολή ενός νέου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γνωστού και ως φόρου Τόμπιν, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της Γαλλίας στην ΕΕ.
Σε συνέντευξή του ωστόσο στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Γαλλία είναι ελεύθερη να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά διαμήνυσε ότι η χώρα του θα εμποδίσει την εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Στο μεταξύ, εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του Μάριο Μόντι στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάνουν τα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να βελτιώσουμε όσα δεν λειτούργησαν καλά, στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης», είχε επισημάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός. Διευκρίνισε επίσης ότι η φάση ανάπτυξης της χώρας θα συγκεκριμενοποιηθεί με μέτρα που θα εγκριθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες και, εν μέρει, στις 23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με αναλυτές, εν όψει της συνάντησής του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη στο Βερολίνο, ο Μάριο Μόντι θέλει να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση με την Γερμανία, αλλά και να στείλει παράλληλα ένα σαφές μήνυμα: ότι δεν μπορεί να υπάρχει μόνον μια άκαμπτη στάση υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας και ότι η μείωση του δημόσιου χρέους, κατά την παρούσα φάση, πρέπει να γίνει βαθμιαία και όχι βεβιασμένα.