20 Ιανουαρίου 2012

Το μεσημέρι αρχίζουν να απολογούνται οι συλληφθέντες για τα κυκλώματα τοκογλυφίας

Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να αρχίσουν οι απολογίες των 53 συλληφθέντων για τα κυκλώματα τοκογλυφίας-εκβίασης στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή.


Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί 15 χιλιάδες σελίδες, γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο δράσης των επικεφαλής των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων και κυρίως ο 58χρονος γνωστός επιχειρηματίας από το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που διατηρούσε δεκάδες φακέλους με ονόματα τηλέφωνα και χρηματικά ποσά που του όφειλαν τα θύματά του.

Επιπλέον, η Αστυνομία συνδέει τη δράση των κυκλωμάτων με την αυτοκτονία επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε δανειστεί 500 χιλιάδες ευρώ από δύο κυκλώματα με τοκογλυφικούς τόκους. Παράλληλα εξετάζεται αν με τη δράση των κυκλωμάτων συνδέονται κι άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Χαρακτηριστικό της δύναμης και της πρόσβασης που είχαν τα κυκλώματα σε διάφορους χώρους αποτελεί -κατά τη δικογραφία- το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών των διωκτικών αρχών περιήλθε στη γνώση του 58χρονου επιχειρηματία, απόρρητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσονταν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων.