28 Ιανουαρίου 2012

Γ. Καρασμάνης: "Υπέρογκα ποσά ζητάει η ΔΕΗ από αγρότες για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών τους"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ τους κ. κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Υπέρογκα ποσά ζητάει η ΔΕΗ από αγρότες στην περιοχή της Κρύας Βρύσης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνδεση των φωτοβολταϊκών τους».

Με την υπ’ αριθ. 16039/10-05-2011 ερώτησή μου, επεσήμανα τον έντονο προβληματισμό 28 αγροτών της Κρύας Βρύσης του Ν. Πέλλας, οι οποίοι αν και είχαν υποβάλλει αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2010 προκειμένου ν’ αδειοδοτηθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, η αναμενόμενη έγκριση από τη ΔΕΗ επί μήνες καθυστερούσε λόγω ενδεχόμενου κορεσμού μιας κοινής χρησιμοποιούμενης γραμμής από τη ΔΕΗ Πέλλας και Ημαθίας.
Η απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη για το συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι : « …Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας και βελτιώνοντας συνεχώς το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου ν’ αντιμετωπίζει όσα προβλήματα δημιουργούνται στην εφαρμογή επιμέρους διατάξεων στην όλη διαδικασία και στην υλοποίηση των επενδύσεων ».

Η ΔΕΗ όμως, το Νοέμβριο του 2011 απέστειλε επιστολές στους 28 συγκεκριμένους αγρότες με τις οποίες τους ζητά να καταβάλλουν ποσό ύψους 28.000 περίπου ευρώ ο καθένας προκειμένου να καλύψουν το κόστος κατασκευής νέας γραμμής για να γίνει η σύνδεση των φωτοβολταϊκών τους, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις επιστολές, μια ιδιωτική εταιρεία πρόκειται να καλύψει τα 6 από τα 7 συνολικά MW της υπάρχουσας γραμμής.

Επειδή είναι σαφές, ότι οι επιστολές της ΔΕΗ προς τους υποψήφιους επενδυτές αγρότες της Κρύας Βρύσης, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της παραπάνω απάντησης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη.

Επειδή σύμφωνα με το Ν. 3851/2010, υποτίθεται ότι δίνεται προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να πραγματοποιήσουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στα χωράφια τους, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική Πολιτεία πρέπει να τηρήσει χωρίς διακρίσεις τις δεσμεύσεις της ικανοποιώντας όλα τα υποβληθέντα αιτήματα των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί,

Εάν άμεσα θα προχωρήσουν σε εξεύρεση λύσης, ώστε να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις των παραπάνω αγροτών της Κρύας Βρύσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ( και μάλιστα με την τιμή της κιλοβατώρας που ίσχυε κατά την υποβολή της αίτησής τους ), χωρίς να απαιτείται από αυτούς η καταβολή υπέρογκων ποσών στην ΔΕΗ η οποία στην ουσία καθιστά απαγορευτική την επένδυσή τους;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας