05 Ιανουαρίου 2012

ΑΚΕΛ: Πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά ασκούν τα Ηνωμένα Έθνη

«Με απαράδεκτο τρόπο τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά να συναντήσει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς», δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».


Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει από προηγούμενες θέσεις της και εκτίμησε ότι στην επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί ανοικτή η προοπτική για λύση και να μην δοθεί το δικαίωμα στον διεθνή παράγοντα να επιρρίψει, σε περίπτωση αδιεξόδου, την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει έγγραφα προς τις δύο πλευρές, αλλά η κάθε πλευρά έδωσε προς τα τον ΟΗΕ έγγραφο με τις θέσεις της, αναφορικά με το περίγραμμα λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει δοθεί το έγγραφο της μίας πλευράς στην άλλη. Επίσης, ανέφερε ότι για την επίτευξη συμφωνίας σε βασικά θέματα χρειάζεται πολιτικός συμβιβασμός, αλλά, πρόσθεσε, «είναι απρόβλεπτο, αν θα γίνει ή όχι».