"Ευρωπαϊκή κρίση χρέους: Τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα" είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος του Economist, στο οποίο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως η λύση για το ελληνικό ζήτημα είναι η μεγαλύτερη μείωση του χρέους.
Παράλληλα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, μια απότομη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα συντελούσε μια πραγματική καταστροφή.
"Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε το δράμα χρέους στην Ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Ο λόγος είναι η μάχη που λαμβάνει χώρα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ έναντι στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, με στόχο τον καθορισμό των όρων για την 'εθελοντική' μείωση του χρέους", αναφέρει ο Economist και συμπληρώνει: "Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ πιο δυσμενή κατάσταση από τότε που καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του χρέους, τον περασμένο Οκτώβριο. Επομένως η οικονομική τρύπα που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγαλύτερη... Η Γερμανία και οι άλλοι διασώστες της Ελλάδας δεν επιθυμούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα, κατά κύριο λόγο γιατί οι πολιτικοί της Ελλάδας έχουν αθετήσει τόσες από τις δεσμεύσεις που έλαβαν για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αντίστοιχα, οι ομολογιούχοι δεν επιθυμούν να καταγράψουν μεγαλύτερο haircut στα ομόλογα".
"Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου, οπότε και λήγει το περίφημο ομόλογο, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια χρεοκοπία που θα προκαλέσει χάο και θα αυξήσει τον κίνδυνο η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ. Αυτή είναι μια άκρως τρομακτική προοπτική. Το χάος και η μετάδοση θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το ευρώ", σημιεώνεται επίσης.
Επομένως, συνεχίζει ο Economist, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την χαώδη αυτή κατάσταση;
Πρώτο βήμα είναι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να δεχθούν μεγαλύτερο haircut, καθώς μέχρι τώρα χρήζουν εξαιρετικά "ευγενικής μεταχείρισης", καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι εθελοντική. Αυτό πρέπει να αλλάξει... Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) πρέπει να ενεργοποιηθούν.
"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση που δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, μέσω μόνο των απωλειών των ομολογιούχων. Haircut πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβληθεί και στα ομόλογα της ΕΚΤ", σημειώνει επίσης ο Economist, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στην ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.