02 Ιανουαρίου 2012

Έρευνα από τη Σκότλαντ Γιάρντ για παράνομη πρόσβαση στο email του Γκόρντον Μπράουν

Η βρετανική αστυνομία βρήκε στοιχεία ότι ιδιωτικοί ερευνητές που εργάζονταν για εφημερίδες είχαν υποκλέψει τους λογαριασμούς email του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την Independent.
Εκτός από το λογαριασμό του πρώην υπουργού, το email εκατοντάδων άλλων προσώπων μπορεί επίσης να έχουν παραβιαστεί. Ανάμεσα τους ήταν ο πρώην σύμβουλος του Εργατικού Κόμματος και λομπίστας Ντέρεκ Ντρέιπερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι στόχοι μπορεί να είναι εξίσου πολλοί με αυτούς που ήταν στόχοι υποκλοπών από την εφημερίδα News of the World που ανήκε στον όμιλο News International και έχει πλέον κλείσει.

Η αστυνομία αναζητά ακόμη στοιχεία από περίπου 20 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν από ιδιωτικούς ερευνητές, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η Σκότλαντ Γιάρντ εξετάζει την πιθανότητα αρκετές εφημερίδες να προσέλαβαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αναφέρει η Independent, επικαλούμενη πηγή που δεν κατονομάζει.

Τα email του Μπράουν που εξετάζονται χρονολογούνται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και πριν γίνει πρωθυπουργός το 2007. πιθανόν περιλαμβάνουν και email στον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ με τον οποίον είχαν μία μάλλον δύσκολη σχέση λίγο πριν την αποχώρηση του Μπλερ από την πρωθυπουργία.

Τόσο η αστυνομία όσο και ο όμιλος News International, ο βρετανικός κλάδος του ομίλου News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοκ, αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

Ο Γκόρντον Μπράουν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εφημερίδες του ομίλου News International προσπαθούσαν να ερευνήσουν την προσωπική του ζωή παρά το ότι είχε την προστασία που του παρέχει ο θεσμός του υπουργού και του πρωθυπουργού, επισημαίνει η εφημερίδα.