31 Ιανουαρίου 2012

Τρελά κέρδη για την Exxon Mobil

Τρελά ακόμα και για τα αμερικάνικα δεδομένα ήταν τα περσινά κέρδη της Exxon Mobil, που κατάφερε να βγάλει 41,1 δις δολάρια ή 31,2 δις ευρώ. Μόνο με τα κέρδη της περσινής χρονιάς θα μπορούσε να αγοράσει την Deutsche Bank που είναι η μεγαλύτερη Τράπεζα της Ευρωζώνης!


Ο Πρόεδρος της εταιρίας Rex Tillerson αναφέρθηκε απλά σε "δυνατό αποτέλεσμα" αν και η δεύτερη σε κέρδη εταιρία, Appla, βρίσκεται πολύ πίσω με 25,9 δις δολάρια. Οι δύο εταιρίες δίνουν αγώνα τους τελευταίους μήνες για το ποια έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, με την Αpple να βρίσκεται αυτές τις μέρες μπροστά με 422 δις αξία.

Καθώς βέβαια οι μέτοχοι της Exxon είναι συνηθισμένοι σε τρελά κέρδη, δεν εντυπωσιάστηκαν και η μετοχή έχασε λίγο σε αξία κατά τις προχρηματιστηριακές συναλλαγές. Το 2010 η Exxon είχε παρουσιάσει κέρδη 30,5 δις δολ.

Εννοείται πως και οι ανταγωνιστές της έκαναν μεγάλα κέρδη, λόγο της υψηλής τιμής του πετρελαίου, με την Chevron να κάνει ενδοεταιρικό ρεκόρ με 26,9 δις δολ. κέρδη, ενώ ακολούθησε η Conoco Phillips με 12,4 δις. Ο συνολικός τζίρος της Exxon ανήλθε στο ιλλιγγιώδες ποσό των 486,4 δις δολ. και ήταν αυξημένος κατά 26%.

Να σημειώσουμε ότι η Exxon χρησιμοποιεί μια μέθοδο ("Fracking") για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γυρίζει τα άντερα στου οικολόγους. Νερό, χώμα και δηλητηριώδη χημικά εγχέονται με μεγάλη πίεση στα πετρώματα που είναι συνδεδεμένο το φυσικό αέριο προκειμένου να το απελευθερώσουν. Μια μέθοδο που ειδικά στην Ευρώπη επικρίνεται λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφή που προκαλεί στο υπέδαφος.