31 Ιανουαρίου 2012

Λύση για την Ελλάδα εντός δεκαημέρου βλέπουν οι γερμανικοί Financial Times

Ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων τόσο για το ελληνικό «κούρεμα» όσο και για το δεύτερο πακέτο μέσα σε επτά με δέκα ημέρες βλέπουν οι γερμανικοί Financial Times (FTD), ως μέρος του βασικού σχεδίου της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης -σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός τριπλού «τείχους προστασίας» για το ευρώ, που θα αξιοποιεί τη δύναμη πυρός των δύο μηχανισμών στήριξης (του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM) μαζί με εκείνη του ΔΝΤ.

Οι FTD, επικαλούμενοι γνώση των όσων διαμείφθηκαν σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν πως υπάρχει σχέδιο για ένα ισχυρό τείχος προστασίας του ευρώ, τα κεφάλαια του οποίου θα ανέρχονται σε 1,5 τρισ. ευρώ.

Αυτό θα γίνει με συνδυασμό των κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου για την Ευρωζώνη, του EFSF, εκείνων του μόνιμου μηχανισμού ESM -που θα τεθεί εσπευσμένα σε ισχύ τον Ιούλιο, όπως αποφάσισε τη Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής- και κεφαλαίων από το ΔΝΤ, μετά τα διμερή δάνεια από την Ευρωζώνη αλλά και από άλλες χώρες προς αυτό τον σκοπό.

Πρώτο βήμα για το σχέδιο είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Αυτό θα γίνει μέσα σε «επτά με δέκα ημέρες», γράφουν οι FTD, και έπεται η συνάντηση της G20 στο Μεξικό, στην οποία θα ζητηθεί η συνεισφορά των μεγάλων οικονομιών στον «κορβανά» του ΔΝΤ.

Όσον αφορά την παράλληλη λειτουργία των δύο ευρωπαϊκών μηχανισμών, το σχέδιο θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο «δυαρχίας» και προβλέπει πως η διοίκηση των δύο ταμείων, μέχρι την κατάργηση του προσωρινού EFSF, θα γίνεται από την ίδια ομάδα με επικεφαλής τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το βασικό πλαίσιο του σχεδίου, υποστηρίζουν οι FTD, θα έχει σάρκα και οστά τον Απρίλιο και, θεωρητικά, το «υπέρ-τείχος» θα μπορεί να καλύψει, σε περίπτωση που χρειαστεί, τις ανάγκες Ιταλίας και Ισπανίας.