Την αρχή έκαναν οι Ινδοί που τον 11ο αιώνα σε δυο βιβλία τους, το “Κάμα Σούτρα” και το “Τζαγιαμανγκάλα”, περιέγραφαν μια απίστευτα ερωτογενή περιοχή μέσα στον γυναικείο κόλπο. Στη συνέχεια το 1950, ο γιατρός Έρνεστ Γκράφενμπεργκ προσδιόρισε αυτή την περιοχή η οποία, όταν ερεθιστεί, χαρίζει δυνατότερους οργασμούς σε μια γυναίκα. Η περιοχή βρίσκεται στα τοιχώματα στην είσοδο του κόλπου και έχει πλάτος 1-2 εκατοστά. Ο γιατρός μάλιστα βάπτισε το σημείο αυτό του κόλπου με το αρχικό γράμμα επιθέτου του. Το ονόμασε σημείο G (από το Grafenberg).
Και μπορεί πολλές γυναίκες να ορκίζονται ότι όταν ερεθιστούν σεξουαλικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στην είσοδο του κόλπου τους, (το σημείο G) να έχουν ισχυρό οργασμό, νεώτερη έρευνα Αμερικάνων και Ισραηλινών επιστημόνων αμφισβητεί την ύπαρξη του σημείου G. Οι ερευνητές δημοσίευσαν το πόρισμα τους στο περιοδικό σεξουαλικής ιατρικής, “Journal of Sexual Medicine”, και σύμφωνα με αυτό “η επιστήμη δεν μπορεί με τις μέχρι τώρα τεχνολογικές και διαγνωστικές δυνατότητες της να εντοπίσει ένα τέτοιο σημείο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 96 προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα, οι οποίες περιελάμβαναν απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, σε ακτινογραφίες, σε υπερήχους, βιοψίες κ.α και τελικά δεν βρήκαν το παραμικρό που να δικαιολογεί την πίστη ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη οργασμική περιοχή μέσα στον κόλπο των γυναικών.
Ο επικεφαλής της έρευνας ιατρός – ουρολόγος Αμιτσάι Κιλτσέφσκι του νοσοκομείου Yale-New heaven του Κοντέκτικατ, είναι κατηγορηματικός: “Χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει καμία διακριτή ανατομική οντότητα μέσα στον κόλπο που να λέγεται σημείο G”. Οι επιστήμονες χρόνια τώρα προσπαθούν να “ανακαλύψουν” αυτό το σημείο. Βιοψίες ιστών μέσα στον κόλπο έδειξαν ότι σε κάποια σημεία είναι παχύτεροι και ίσως αυτό να είναι το σημείο. “Όσες πιστεύουν ότι φτάνουν σε οργασμό επειδή ερεθίστηκε ένα σημείο στον κόλπο τους, μάλλον πρόκειται για προέκταση της κλειτορίδας τους” εκτίμησε ο ιατρός Κιλτσέφσκι.
Μια άλλη έρευνα πάντως από το πανεπιστήμιο Ράτγκερς, που στηρίχθηκε σε μελέτες μαγνητικών απεικονίσεων εγκεφάλων (fMRI) από γυναίκες που βρισκόντουσαν σε φάση σεξουαλικής διέγερσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ενεργοποιούνται από τη διέγερση της κλειτορίδας και διαφορετικές από τη διέγερση των τοιχωμάτων του κόλπου. “Τελικά ίσως δεν θα πρέπει να μιλάμε για σημείο G, αλλά για περιοχή G” τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ψυχολογίας Μπάρι Κομισάρουκ.
Σε αυτό το συμπέρασμα προσανατολίζεται και η Αυστραλή ερευνήτρια Έλεν Ο' Κόλεν η οποία πιστεύει ότι ο κόλπος, η κλειτορίδα και η ουρήθρα, δρουν σαν ένα ενιαίο “κλειτοριδικό σύστημα” και όποιο σημείο από τα τρία ερεθιστεί συμπαρασύρει και τα άλλα.