16 Ιανουαρίου 2012

«H ενεργοποίηση και όχι η εισαγωγή ρητρών ενεργοποιεί τα cds»

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφερόμενοι στην πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά ομόλογα που θα καθιστά δεσμευτική την συμμετοχή όλων των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν ενεργοποιεί από μόνο του τα cds.

Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της δήλωσε στο Reuters ότι η αναδρομική εισαγωγή μια τέτοιας ρήτρας θα μπορούσε να γίνει με την συναίνεση της πλειονότητας των ομολογιούχων.

"Η συμβουλή μας από νομικής πλευράς λέει ότι κάνοντας κάτι τέτοιο δεν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός", είπε και πρόσθεσε ότι οι ρήτρες αυτές θα συμβάλουν ώστε να συμμετάσχουν στην περικοπή του ελληνικού χρέους και τα hedge funds, που αυτή τη στιγμή δεν στηρίζουν το πρόγραμμα με την ελπίδα ότι έτσι θα βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος.

Η ενεργοποίηση της ρήτρας, ωστόσο, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα CDS προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Ομολόγων (ISDA), η απλή εισαγωγή των CACs δεν θα ενεργοποιούσε τα CDS, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.

Θα το έκανε όμως η ενεργοποίηση των CACs, γιατί οι επιπτώσεις της θα δέσμευαν όλους τους ομολογιούχους.

Η τελική απόφαση πάντως εξαρτάται από την ISDA.

Κάποια hedge funds ελπίζουν ότι με την εισαγωγή των CACs θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός, που σημαίνει ότι θα αποπληρωθούν στο ακέραιο για τα ομόλογα που κατέχουν λόγω της ενεργοποίησης των CDS που έχει αγοράσει και τους εξασφαλίζει από τον κίνδυνο.

newsbomb.gr