11 Ιανουαρίου 2012

Ο ρόλος των hedge funds, οι ρήτρες συλλογικής δράσης και το PSI

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το λόμπι των τραπεζιτών (IIF) για το PSI και όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των 100+30 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ορισμένοι ομολογιούχοι και κυρίως τα hedge funds δεν θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η ενδεχόμενη εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σειρά δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούν οι βραχυπρόθεσμοι «παίκτες» (κυρίως τα hedge funds) στην ομαλή ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομολόγων, καθώς εκμετάλλευτηκαν τις αδυναμίες του σχεδίου και το γεγονός ότι τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της, εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ, θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δις ανήκουν σε «ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα).

Τα υπόλοιπα ανήκουν στις μεγάλες τράπεζες, που, αν και βεβαίως δεν θέλουν να φορτωθούν με τις ζημίες από την αναδιάρθρωση και προσπαθούν να καθυστερήσουν όσο είναι δυνατό τη διαδικασία  (επιτυχώς απ' ότι φαίνεται τους τελευταίους μήνες), σε κάθε περίπτωση έχουν πολλούς λόγους να συμμετάσχουν στο PSI+.