12 Ιανουαρίου 2012

IIF: Η υπομονή μας εξαντλείται

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε από την Ουάσινγκτον το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Μετά την συνάντηση του επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα και του Ζαν Λυμιέρ που ηγούνται των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα, με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Εξάγγελο Βενιζέλο το Ινστιτούτο σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εξαντλείται.

«Μια σειρά από θέματα έχουν συζητηθεί και ορισμένα σημεία-κλειδιά δεν έχουν ακόμη επιλυθεί» σημειώνει το IIF και διευκρινίζει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο στην Αθήνα.

«Είναι απαραίτητο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το εθελοντικό PSI, να την στηρίξουν όλες οι επίσημες πλευρές τις επόμενες ημέρες. Όπως υπογράμμισαν αυτήν την εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF στο όνομα των κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και του Ζαν Λυμιέρ:

«Οι κ.κ. Τσάρλς Νταλάρα και Ζαν Λυμιέρ συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για να συζητήσουν το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, με φόντο την συμφωνία του Οκτωβρίου 26/27 των ηγετών της ζώνης του ευρώ. Μία σειρά θεμάτων συζητήθηκαν και κάποια σημεία – κλειδιά παραμένουν ανεπίλυτα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο, αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εξαντλείται.

Είναι ζωτικής σημασίας για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το εθελοντικό PSI να δοθεί στήριξης από όλες τις επίσημες πλευρές τις μέρες που ακολουθούν. Όπως τόνισαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί στην συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να επιτευχθεί συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στην βάση μίας εθελοντικής ανταλλαγής χρέους το συντομότερο δυνατόν».