07 Ιανουαρίου 2012

Διαβάστε να μελαγχολήσετε: Το IRS έλεγξε 1 στους 8 εκατομμυριούχους ζητώντας περισσότερους φόρους και μόνο 1 στους 100 χαμηλοεισοδηματίες

[Διαβάστε το παρακάτω ενδιαφέρον για να μελαγχολήσετε με το πως λειτουργούν οργανωμένα κράτη... και πως λειτουργούν τα δικά μας μπουρδέλα που κυνηγάνε τον περιπτερά και τον πελάτη αν δεν έχει απόδειξη... και τη χαρίζουν στους Γαβαλάδες και στους λαθρέμπορους καυσίμων]

Ένας στους οκτώ φορολογούμενους που δηλώνουν πάνω από 1 εκ, δολ. εισόδημα, ελέγχθηκε από το IRS (Internal Revenue Service- το αμερικάνικο ΣΔΟΕ) πέρσι, ενώ αντίθετα ελέγχθηκε μόνο ένας στους εκατό από όσους βγάζουν κάτω από 200.000 δολ.

Το 12% των εκατομμυριούχων που ελέγχθηκαν ήταν κατά 50% περισσότεροι σε σχέση με το 8% που ελέγχθηκε το 2010, σε μια προσπάθεια του IRS να δείξει ότι "κυνηγάει" περισσότερο τους λεφτάδες, ώστε αυτοί που βρίσκονται στην "ουρά" να έχουν την αίσθηση της δικαιοσύνης των φορολογικών υπηρεσιών.

Παρόλο που τις τελευταίες εβδομάδες οι Δημοκρατικοί και ο Ομπάμα πιέζουν για μεγαλύτερους φόρους, ώστε να βρεθούν χρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η εκπρόσωπος του IRS, λέει ότι οι αυξημένοι έλεγχοι στους εκατομμυριούχους δεν σχετίζονται με την πολιτική της Κυβέρνησης. "Το IRS είναι μια δημόσια υπηρεσία και οι αυξημένοι έλεγχοι σχετίζονται με θέματα φορολογίας και με τίποτα άλλο. Εμείς εδώ δεν κάνουμε πολιτική" είπε η εκπρόσωπος.

Μεταξύ του 2004 και του 2009 το ποσοστό των εκατομμυριούχων που ελέγχονταν ήταν μεταξύ 5 και 7%.

Οι πολίτες είναι χωρισμένοι σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το εισόδημα: κάτω από 200.000 δολ, 200.000-1 εκ και πάνω από 1 εκ..

Σχεδόν 1 στους 25 ή 4% όσων δηλώνουν 200.000 έως 1 εκ. δολ. ελέγχθηκαν το 2011.

Το IRS έλεγξε επίσης μεγαλύτερο ποσοστό μεγάλων επιχειρήσεων απ' ότι μικρών. Το 2011 ελέγχθηκε το 1% των επιχειρήσεων με περιουσιακά στοιχεία κάτω από 10 εκ δολάρια, ενώ αντίθετα ελέγχθηκε το 28% των επιχειρήσεων με περιουσιακά στοιχεία πάνω από 250 εκ δολάρια.

Οι προσπάθειες του IRS να συλλέξει τους φόρους που αναλογούν, με επιτόπου ελέγχους και με δικαστικές αποφάσεις, απέφεραν επιπλέον 55 δις, ποσό κατά 3 δις μικρότερο από την προηγούμενη χρονιά, πράγμα που αποδίδεται στην οικονομική κρίση που αύξησε τις ζημιές των εταιριών και μείωσε την αξία των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Συνολικά το IRS έλεγξε 1,6 εκατομμύρια από τις 141 εκ φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ και στο 80% των περιπτώσεων προέκυψε από τον έλεγχο η καταβολή επιπλέον φόρων. Η υπηρεσία συνέλεξε συνολικά 2,3 τρις δολ. σε φόρους, με τα 55 δις να προέρχονται από τους έξτρα ελέγχους.

Τα στοιχεία του ΙRS δείχνουν επίσης ότι:

— το 2011 η υπηρεσία κατάσχεσε μισθούς ή χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς, 3,7 εκατομμύρια φορές, επέβαλλε εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητη περιουσία σε 1 εκατομμύριο περιπτώσεις και κατάσχεσε 776 ακίνητα.

—το 77% των φορολογικών δηλώσεων κατατέθηκε ηλεκτρονικά, ενώ το 2010 είχε κατατεθεί το 69%.

—το 70% των τηλεφωνημάτων στο IRS απαντήθηκαν, ποσοστό μικρότερο από το 74% της προηγούμενης χρονιάς, που οφείλεται όμως στις περικοπές που έγιναν στις θέσεις εργασίας στην υπηρεσία.

—Οι πληροφορίες που έδωσαν οι υπάλληλοι στους πολίτες, εξυπηρέτησαν τους τελευταίους στο 93% των περιπτώσεων.

—Η ιστοσελίδα του IRS, www.irs.gov, δέχθηκε 319 εκ. χτυπήματα το 2011.

Αυτά και περαστικά μας.
Τα στοιχεία αφορούν οικονομικά έτη και στις ΗΠΑ το οικονομικό έτος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

washingtonpost.com