05 Ιανουαρίου 2012

Mike εναντίον ΓΑΠ: Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια

Με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απορρίπτει την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διαρχία. «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο εδώ και τώρα» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αναλυτικά η δήλωση του Mike:

«Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά.

Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου Προέδρου μετά τις εθνικής εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου.
Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα.

Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία. Η οποία μπορεί να αρθεί μόνον αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή.

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη».

Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τοποθετούνται πάνω στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου πρότεινε άμεση αλλαγή ηγεσίας μιλώντας στον Real Fm 97.8 και τους Βασίλη Σκουρή και Λώρα Ιωάννου σημειώνοντας: «Μέσα στον Ιανουάριο θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει. Να έχουμε ένα τοπίο καθαρό». Η κ. Αντωνίου πρόσθεσε ότι «αν προχωρήσουμε με θολό μήνυμα, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Χαοτική λύση που χρειάζεται διευκρινίσεις χαρακτήρισε την πρόταση για διαρχία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, μιλώντας στον Real fm 97.8 και τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος για λίγους μήνες, η κ. Γιαννακά παρέπεμψε το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά; «Αν έρθει στο Εθνικό Συμβούλιο και μας εξηγήσει ότι θα είναι ένα είδος Επίτιμου Προέδρου χωρίς αποφασιστικό ρόλο, αλλά ότι θέλει να μείνει για λίγους μήνες, επειδή, για παράδειγμα θέλει να εκλέγει στη Σοσιαλιστική Διεθνή, είναι κάτι που με αυτούς μόνο τους όρους, μπορούμε να το συζητήσουμε».

Στο μεταξύ, αρνητικός στο ενδεχόμενο διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο Θόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι "ένα τέτοιο σχήμα δε μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία και υπόβαθρο. Αν ήμασταν στο Λουξεμβούργο ή τη Γερμανία θα ήμουν υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής, η οποία προάγει τη δημοκρατία και την άσκηση και εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και τους πιθανούς υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι "εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω σε καλλιστεία. Θα ψηφίσω με βάση τις απόψεις και θα επιλέξω αυτόν που είναι πιο κοντά στις απόψεις μου".

Ν. Σαλαγιάννης: Άμεση και καθαρή λύση με εκλογή προέδρου από τη βάση

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Τόνια Αντωνίου το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ν. Σαλαγιάννης πρότεινε άμεση και καθαρή λύση με εκλογή προέδρου από τη βάση. "Μπορούμε να πάμε σε μια εκλογή ενός ανθρώπου που θα αναλάβει να κινήσει όλη την διαδικασία και μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ξεκαθαρίσει σε μια συνδιάσκεψη, σε ένα δεύτερο συνέδριο θέσεων τις προτάσεις μας. Η άλλη άποψη λέει ότι σέρνουμε μια διαδικασία 6-7 μήνες μέχρι να σαπίσουμε", τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Π. Ευθυμίου: Σε αυτή τη φάση πρέπει να αποχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται καθαρές πολιτικές προτάσεις. Δεν είναι εποχή για γκρίζες ζώνες, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κλονισμένες σχέσεις με τον πυρήνα του και πρέπει να αναγεννηθεί από τη βάση του».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, τόνισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε ένα κύκλο προσφοράς, αλλά και έναν κύκλο προβλημάτων, που συνδέθηκαν μαζί του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να αποχωρήσει».

real.gr