24 Ιανουαρίου 2012

Τoo good to be true η ιστορία με τον Hawking;


Περίεργη ιστορία αυτή με τον Hawking!! Από τα σπάνια video που βρήκα όπου ακούμε τον ίδιο τον Stephen Hawking σε νεαρή ηλικία να προσπαθεί να μιλήσει. Μετά διαβάζω ότι κάποιος τύπος με 40 άτομα προσωπικό και μία εταιρία που παίζει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδωσε στον Stephen μία συσκευή που «μεταφράζει» τη σκέψη του.

Ο τύπος λεγόταν Walter S. Woltosz  … και παρά την απίστευτη εφεύρεσή του   … ΔΕΝ υπάρχει καμία αναφορά γι αυτόν στην WIKIPEDIA την ίδια στιγμή που υπάρχει άρθρο που αναφέρεται στην Τζούλια!

Με αυτή τη συσκευή ο Hawking μπορούσε να γράφει 4 λέξεις το λεπτό… 

Δεν ξέρω πως ένας εγκέφαλος που οριακά δίνει εντολές στα βλέφαρα του Hawking να παραμείνουν ανοιχτά μπορεί να διαμορφώσει τόσο περίπλοκες έννοιες οι οποίες αναγνωρίζονται γρήγορα από το θαυματουργό μηχάνημα και γίνονται …

βιβλία Best Seller των 10.000.000 αντιτύπων (!) , συνεντεύξεις κλπ.

Το βασικότερο  ελάττωμα σε όλη αυτή την εμπορική «μηχανή» είναι ότι τα κινητικά προβλήματα του Hawking περιόρισαν κατά πολύ και την δυνατότητα να αποκτάει νέες γνώσεις , να ερευνά κλπ κάτι που λογικά θα τον «άφησε πίσω» από πλευράς ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι υποφέρει από τη συγκεκριμένη αρρώστια 38 χρόνια  και από το 1974 (!) δεν ήταν καν σε θέση να τραφεί μόνος του ή να σηκωθεί από το κρεβάτι   ενώ το 1985 είχε χάσει και τη δυνατότητα ομιλίας ... φαίνεται ότι πρόκειται για θαύμα.

Οι εκφράσεις που αποδίδονται στον Hawking μου φαίνεται αδύνατο να προέρχονται από τον ίδιο. Οριακά μπορεί να κινεί τα μάτια του… πόσο μάλλον να διαβάζει πολύπλοκα βιβλία φυσικής και τύπους και να ανατρέχει σε άλλα βιβλία ταυτόχρονα κλπ.

Όμως η υπόθεση … κάνει νούμερα.  Του έδωσαν τον τίτλο της διάνοιας και μετά του έβαλαν στο στόμα όσα ήθελαν να διαδοθούν και να πουληθούν στο ευρύ κοινό.

Πχ ο Hawking είπε υποτίθεται ότι   «Η επιστήμη κατέστησε άχρηστο τον Θεό» , «Ο Θεός δεν υπάρχει»  κλπ (VIDEO).

Το περίεργο είναι ότι παρά την τεράστια επιτυχία του και τα τεράστια έσοδα που λογικά έπρεπε να του αποφέρει … η συσκευή  που χρησιμοποιεί δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογικά.

Κι όλα αυτά … μου φαίνονται … too good to be true



Σ.Λ.