Στην κόψη του ξυραφιού είναι οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τα κυριότερα «αγκάθια» είναι το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς και το τελικό ύψος της απομείωσης που θα επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα, ενώ μέσω πιέσεων από τη Γερμανία και το ΔΝΤ για «κούρεμα» πάνω από 50%.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρό, η διαδικασία να γίνει υποχρεωτική από εθελοντική, κάτι που θα οδηγήσει σε πιστωιτκό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.
Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μέσα ή το αργότερο τα τέλη Ιανουαρίου.
Πάντως, μέχρι τα μέσα του μηνός και πριν τη νέα επίσκεψη της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου, εκτιμούν ότι θα έχει κλείσει η συμφωνία σε ό,τι αφορά το λεγόμενο τεχνικό σκέλος, δηλαδή το ύψος των επιτοκίων στα νέα ομόλογα, τη χρονική διάρκεια κ.ά.
Δημόσιο και πιστωτές φαίνεται να συμφωνούν στο ύψος του επιτοκίου (κοντά στο 5%), ωστόσο αν περάσουν οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για επιτόκιο κοντά στο 4%, τότε το ποσοστό της απομείωσης σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα ξεπεράσει το 65%.
Την ίδια ώρα, μέσω διαρροών για «κούρεμα» πολύ πάνω από 50%, εντείνονται οι πιέσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ περίπου (οι ιδιώτες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 περίπου, είναι σε ελληνικά χέρια).
Αυτές οι διαρροές έχουν δύο όψεις: Η μία είναι η άσκηση πίεσης στις τράπεζες, η άλλη όμως δείχνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η συμφωνία για το 50% καθώς πλέον εκτιμάται ότι δεν αρκεί ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας να υποχωρήσει από 160% του ΑΕΠ στο 120% έως το 2020.