05 Ιανουαρίου 2012

«Αστερίσκος» Σαμαρά για το PSI και εκλογές ανά πάσα στιγμή

Με το βλέμμα όχι μόνο στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως στη διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των ομολόγων, ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος βάζοντας για πρώτη φορά έναν μικρό «αστερίσκο» στο θέμα του PSI:


«Εκλογές έως τα τέλη Μαρτίου αν ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων και προχωρήσει αμέσως η νέα δανειακή σύμβαση». Αυτό ήταν το μήνυμα του πίσω από το οποίο κρύβεται η βαθιά ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επικρατήσει τελικά το «κακό» σενάριο ως προς το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Σαμαράς δεν εξήγησε τι θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση, ωστόσο, στη Λ. Συγγρού κάνουν το σχεδιασμό τους στη βάση ότι «κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμη και αύριο».

Στη συνεδρίαση έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαχείριση της κομματικής βάσης που θα πρέπει να κινητοποιεί ενόψει των εκλογών δεδομένης και της γκρίνιας που συνεχίζει να ακούγεται για τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Τώρα πρέπει να δώσουμε όλη τη μάχη για την αυτοδυναμία» είπε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, αφού πρώτα είχε προηγηθεί ένας γύρος παρεμβάσεων από όλα σχεδόν τα στελέχη τα οποία επέμειναν στην ανάγκη το κόμμα να διατηρήσει τις διακριτές αποστάσεις του από κάθε απόφαση της κυβέρνησης που απορρέει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου ή του μεσοπρόθεσμου.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος θέλει να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις στη βάση του κόμματός του τράβηξε την κόκκινη γραμμή ως προς το θέμα των εκλογών αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν υπάρξει «κωλυσιεργία» ή προσπάθεια να ανοίξει η «βεντάλια» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε θέματα που δεν χωράνε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο έχει μπροστά της η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η αναφορά του κ. Σαμαρά στοχεύει ευθέως στα όσα ακούστηκαν από τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γιώργο Σταυρόπουλου περί συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ή σε άλλες δηλώσεις για πολιτικές δράσεις που θα καταπολεμήσουν την ανεργία και θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος την ώρα που μιλούσε δεν είχε εικόνα για τα τεκταινόμενα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχθεί «εσωκομματικά» παιχνίδια με την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στη ΝΔ ότι ο Γ. Παπανδρέου αλλά και οι «δελφίνοι» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιχειρούν να εκμεταλλευτούν μία ενδεχόμενη παράταση του βιου της κυβέρνησης.

Στίγμα ενόψει Τρόικας

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, «συστηματικότερη εργασία» από την κυβέρνηση Παπαδήμου επικαλούμενος το θέμα των επικουρικών που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έμπαινε στο τραπέζι του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη απάντηση δόθηκε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κάτι που αποτυπώνει τον προβληματισμό που έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα φαινόμενα δυσλειτουργίας στο κυβερνητικό σχήμα τα οποία, όπως περιμένουν στη Λ. Συγγρού, θα ενταθούν λόγω των εσωκομματικών τριγμών στο ΠΑΣΟΚ.

Ενόψει των επαφών με τους εκπροσώπους της τρόικας την προσεχή εβδομάδα ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν τα δυο προηγούμενα χρόνια και μάλιστα όπως άφησε να εννοηθεί αυτή του η θέση έχει μεταφερθεί αρμοδίως και στους εταίρους και δανειστές μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχαν στη Λ. Συγγρού.

Το νέο μπρα ντε φερ θα αφορά σε κάθε περίπτωση το θέμα των επικουρικών συντάξεων αλλά και των άλλων παρεμβάσεων που όπως διατείνεται το Μέγαρο Μαξίμου ζητεί η τρόικα. Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν πάντως ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τα ποια είναι τελικά τα αιτήματα των δανειστών αφού αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι άλλα ζητούσαν εκείνοι και άλλα προωθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε ενημερώσει τους πάντες πως ότι δεν λειτούργησε θα τροποποιηθεί» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας όμως ότι αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση, θέση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα έχουν υποστηρίξει μέχρι σήμερα τόσο οι κύριοι Παπαδήμος και Βενιζέλος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά του, σύμφωνα πληροφορίες, τόνισε ότι δεν πρέπει να εκπέμπουμε οξύτητα, αλλά να δίνουμε το μήνυμα της ήρεμης δύναμης.

real.gr