13 Ιανουαρίου 2012

Γιατί κατέρρευσε το PSI-Πόλεμος Γερμανών με κερδοσκόπους γνωστής εθνικότητας

[Ξυπνήστε!!!]

Κανείς δεν θέλει να δικαιώνεται σε τέτοια γεγονότα αλλά εδώ και μέρες προβλέπαμε τα αδιέξοδα του PSI. Έγραφε για παράδειγμα χθες ο Κακοφωνίξ για την “χίμαιρα της ανταλλαγής ομολόγων”


“Ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να επιτευχθεί κάποια αρχική συμφωνία για το PSI, αυτή θα παραμείνει ανενεργή, περιμένοντας τα νέα από την Ευρώπη σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους και σχετικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο πιθανότατος κίνδυνος της μη εθελοντικής συμμετοχής μεγάλων θεσμικών, μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης, που με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και όποιον πάρει ο χάρος.

Ο αντίκτυπος των παραπάνω στην ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση μπορεί να αποδειχτεί τυφώνας που θα κάνει τη Lehman Brothers να μοιάζει με Aspis Βank.

Η ελληνική υπόθεση θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Για να ξεπεραστεί το ζόρι του Μαρτίου, θα δοθεί ένα ποσό 15 δις έναντι μιας συμφωνίας που θα επανακαθοριστεί περί τον Ιούνιο, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί οι απώλειες από το μέτωπο Ιταλίας – Ισπανίας και εφόσον η Γαλλία διατηρεί ακόμα την ύψιστη αξιολόγηση. Όσο αυτό αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο, κάθε μέρα που περνάει, τόσο θα πλησιάζουν και οι εκλογές.…”

Σήμερα δεν υπάρχει πλέον η προϋπόθεση της υψηλής αξιολόγησης της Γαλλίας και όλα δείχνουν ότι πάμε σε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες με την υποβάθμιση της Γαλλίας, η οποία χάνει το triple A και με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό κούρεμα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ας ξεκινήσουμε από το PSI. Η δήλωση του Νταλάρα μετά το ναυάγιο στο Μαξίμου, αφήνει πολλά διφορούμενα σημεία και ψήγματα αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή προέκυψε εξαιτίας των ξένων κερδοσκοπικών funds τα οποία αρνούνται να μπουν στη συμφωνία (όπως ακριβώς προβλέψαμε). Φαίνεται ότι έχουν πολλά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και διαπραγματεύονται σκληρά το κούρεμά τους ζητώντας περισσότερα μετρητά και υψηλότερα επιτόκια.

Η Γερμανία από την πλευρά της που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το PSI (η Ελλάδα απλώς παρίσταται) είναι έτοιμη να τα βροντήξει καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη τότε μπορεί να εκβιάσει τους κερδοσκόπους λέγοντάς τους ότι θα αυξήσει το κούρεμα στο 80%. Ενεργοποιούνται έτσι τα λεγόμενα CAC, τα funds μπαίνουν υποχρεωτικά στο κούρεμα και έχουμε πιστωτικό γεγονός.

Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα κερδίσει το μπρα ντε φερ με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει την Ελλάδα με όσα κεφάλαια απαιτούνται προκειμένου να μην καταρρεύσει στο σενάριο του πιστωτικού γεγονότος (λέτε γι αυτό να έρχεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή;).

Επομένως, το χαρτί το κρατά η Γερμανία. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κερδοσκόποι δεν μένουν άπραγοι. Χρησιμοποιώντας του ξένους πιστοληπτικούς οίκους υποβάθμισαν τη Γαλλία. Και δεν είναι καθόλου σύμπτωση η χρονική στιγμή που έγινε αυτό. Την ώρα που ο Νταλάρα έφευγε από το Μαξίμου απογοητευμένος άρχιζε και ο χορός των φημών για τη γαλλική οικονομία.

Το πρόβλημα της γαλλικής υποβάθμισης όμως δεν είναι μόνο γαλλικό, έχει ευρύτερη σημασία καθώς μαζί με τη Γαλλία χάνει το triple A και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το γνωστό EFSF το οποίο από το καλοκαίρι θα γίνει ESM. Υποβαθμίζεται δηλαδή το Ταμείο που είναι φτιαγμένο για να δίνει χρήμα σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Αυτή η σκληρή μάχη μεταξύ του Γαλλογερμανικού άξονα και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα είναι όπως όλα δείχνουν μέχρις εσχάτων. Και ίσως θα ανοίξει το δρόμο για μια διαφορετική λύση για το ευρωπαϊκό πρόβλημα, συνεπώς και για το ελληνικό. Ίσως με την επίσπευση της έκδοσης ευρωομολόγου ή με την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία εμμέσως θα χρηματοδοτεί τις προβληματικές χώρες.

Αυτό είναι το καλό σενάριο, και για την Ελλάδα.

Διότι το κακό λέει ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, η Ελλάδα θα γίνει μπανανία αλλά και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού.

http://www.antinews.gr/2012/01/13/142943