19 Ιανουαρίου 2012

Siemens: 1,7 τρισ. ευρώ θα στοιχίσει η έξοδος της Γερμανίας από τα πυρηνικά

Ακόμη και 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 θα μπορούσε να στοιχίσει στη Γερμανία η απόφασή της να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια. Αυτό εκτιμά η Siemens που έχει κατασκευάσει και τους 17 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το Βερολίνο αποφάσισε το σταδιακό κλείσιμό τους έως το 2022.


Στον υπολογισμό του ποσού, που σχεδόν ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του γερμανικού ΑΕΠ για το 2011, λαμβάνεται υπόψη η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα feed-in tariffs να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών. Οι δαπάνες αυτές θα μειώνονταν κατά πολύ, υποστηρίζει η Siemens εάν το φυσικό αέριο αποτελούσε βασικότερο συστατικό του ενεργειακού μείγματος σε μια Γερμανία χωρίς πυρηνικά. Συνυπολογίζονται επίσης μεταξύ άλλων οι επενδύσεις σε υποδομές μετάδοσης και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η εκτίμηση της Siemens είναι πολύ υψηλότερη από τον πρόσφατο υπολογισμό των 250-300 δισεκατομμυρίων ευρώ που έκανε ο Γύργκεν Γκρόσμαν, διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού της Γερμανίας RWE, ο οποίος ωστόσο δεν είχε μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ως βιομηχανία, η Γερμανία ανέκαθεν πετύχαινε τους στόχους της και τώρα ολόκληρος ο κόσμος μας παρακολουθεί», λέει στο Reuters ο Μίχαελ Ζυς, στέλεχος του ομίλου αρμόδιο για ενεργειακά θέματα. «Εάν η ενεργειακή στροφή αποτύχει... αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία της Γερμανίας ως βιομηχανικό έθνος».

Προειδοποίησε δε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές για να καλύψει την επέκταση του κλάδου των ΑΠΕ και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας και πως τα κίνητρα που παρέχονται δεν είναι αρκετά δελεαστικά. «Μία επιλογή θα ήταν να συνδέσουμε τα κίνητρα με την καινοτομία, ώστε οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάνελ να είναι υποχρεωμένοι να εκσυγχρονίσουν τα συστήματά τους», εκτιμά ο Ζυς. «Τέτοια κίνητρα δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία και την απόφαση των Γερμανών, εν μέσω έντονων πιέσεων, να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή τη μορφή ενέργειας, η Siemens ανακοίνωσε ότι δεν θα δραστηριοποιείται πλέον στον κλάδο, συνεχίζοντας να κατασκευάζει μόνο κάποια εξαρτήματα για πυρηνικούς σταθμούς.