19 Ιανουαρίου 2012

Το ιντερνετικό μπλάκαουτ έδειξε αποτέλεσμα: Το SOPA-ΡΙΡΑ αιμορραγεί

Η χθεσινή ιντερνετική απεργία στη οποία συμμετείχαν οι μεγαλύτερες σελίδες του διαδικτύου Wikipedia, Reddid, Google κ.λπ, είχε τα πρώτα αποτελέσματα καθώς πολλοί υποστηρικτές των νομοσχεδίων κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο SOPA (Stop Online Piracy Act) και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας PIPA (Protect IP Act), που αποβλέπουν στη λογοκρισία του διαδικτύου, άλλαξαν άποψη και τάσσονται πλέον εναντίον


18 γερουσιαστές, εκ των οποίων 7 που είχαν υπογράψει την κατάθεση του στο Κογκρέσο, απέσυραν τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο PIPA. Από την πλευρά του SOPA τουλάχιστον 2 βουλεyτές της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι δεν το στηρίζουν πλέον, ενώ ο Earl Blumenauer του Όρεγκον, χθες έκλεισε τη σελίδα του για ένδειξη συμπαράστασης.

Η διαμαρτυρία έγινε χθες που θεωρητικά το SOPA θα συζητούνταν στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η συζήτηση όμως μετατέθηκε μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των βουλευτών.

Παρόλα αυτά η Wikipedia προειδοποιεί ότι "Το SOPA και το ΡΙΡΑ δεν είναι νεκρά αλλά περιμένουν στη σκιά". Η συζήτηση του ΡΙΡΑ έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου στο Κογκρέσο και οι γερουσιαστές που το στηρίζουν σχεδιάζουν να το περάσουν τον Φεβρουάριο.

Ο βουλευτής Lamar Smith που υποστηρίζει το SOPA είπε ότι οι αντιδράσεις των χρηστών οφείλονται στην παραπληροφόρηση από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. "Έχω εμπιστοσύνη στα δεδομένα και πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσουν" δήλωσε.

Σύμφωνα με την Wikipedia 162 εκ άνθρωποι είδαν το χθεσινό μήνυμά της και 8 εκ χρησιμοποίησαν το ειδικό εργαλείο αναζήτησης του αντιπροσώπου της περιοχής τους. "Είπατε ΟΧΙ. Λιώσατε τους σέρβερ τους. Η φωνή σας ήταν δυνατή και καθαρή. Εκατομμύρια άνθρωποι μίλησαν υπερασπιζόμενοι ένα ελεύθερο και ανοικτό ιντερνετ" λέει στο μήνυμα της.

Η συλλογή υπογραφών της Google "Stop piracy, not liberty" είχε μέχρι τα ξημερώματα 4,5 εκατομμύρια υποστηρικτές, όπως είπε η εκπ΄ροσωπος της εταιρίας Christine Chen.

Συνολικά πάνω από 75.000 ιστοσελίδες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία σύμφωνα με την οργάνωση Fight for the Future.


Κατά των αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων εκφράστηκε την Πέμπτη ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Το Facebook διαμαρτύρεται εναντίον του SOPA και του PIPA και θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας εναντίον οποιωνδήποτε νόμων, που βλάπτουν το Διαδίκτυο» ήταν η δήλωση του που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.