29 Φεβρουαρίου 2012

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους! 133 συλλήψεις για οφειλές 500 εκατ. ευρώ και ούτε ένα ευρώ οι εισπράξεις

- Αιχμές Παπουτσή και κατά του έτερου διεκδικητή της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου
- Δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν τον κόπο να πάνε στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας
- Καταγγελίες Παπουτσή ότι αφήνονται ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι ούτε καν με την καταβολή εγγύησης
- Εάν είχε εισπραχθεί αυτό το ποσό δεν θα χρειαζόταν μείωση στις συντάξεις

Με σοβαρές αποκαλύψεις και αιχμές έγινε η αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος στην ουσία αποκάλυψε ότι παρά τις συλλήψεις ανθρώπων που έχουν μεγάλα χρέη προς το δημόσιο, οι δικαστικές αρχές τους αφήνουν ελεύθερους, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ελληνικό κράτος θα πάρει τα χρήματά του.

Όπως τόνισε και θέλοντας να υπερασπιστεί το έργο του στο συγκεκριμένο υπουργείο, ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι οι προσπάθειές τους δεν εξαργυρώνονται, δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής οικονομίες, "καθώς οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο που παράγεται από την Ελληνική Αστυνομία".

Μάλιστα, τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παπουτσής εντυπωσιάζουν, καθώς φαίνεται πως έχουν γίνει 133 συλλήψεις το τελευταίο 4μηνο, για συνολικές οφειλές προς το δημόσιο 500 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα ποσό μικρότερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 325 εκατ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση των επικουρικών συντάξεων και των κύριων συντάξεων σε ευγενή ταμεία.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, επιβλήθηκαν σε 20 περιπτώσεις πρωτόδικες ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι και 5 έτη, με αναστοιλή οι περισσότερες, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και το θέμα των κατηγορούμενων για κακουργηματικής φύσης οφειλές προς το δημόσιο, με τον κ. Παπουτσή να αναφέρει πως αφήνονται ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους και ούτε με μία υψηλή εγγύηση έτσι ώστε το δημόσιο να επωφεληθεί και να δουν τα κρατικά ταμεία μέρος των χρωστούμενων.

Τα στοιχεία φυσικά αυτά προκαλούν οργή, καθώς οι απλοί πολίτες καλούνται να είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ όπως φαίνεται άλλοι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, σαφώς πιο ευνοϊκή.

Πάντως, ο κ. Παπουτσής άφησε αιχμές και κατά του υπουργείου Οικονομικών και τον έτερο διεκδικητή της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας πως όλες αυτές οι οφειλές ούτε εισπράττονται ούτε διασφαλίζονται με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπουτσής όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να καταθέσουν στα δικαστήρια για τις περιπτώσεις των οφειλών, απουσιάζουν τελικά με αποτέλεσμα το δημόσιο να απουσιάζει.

Φυσικά είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Παπουτσής κάνει αυτές τις αποκαλύψεις τώρα και όχι όσο ήταν ενεργό μέλος αυτής της κυβέρνησης.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
newsit.gr