14 Φεβρουαρίου 2012

«Αμασία»: Η νέα υπερήπειρος θα δημιουργηθεί σε 50 με 200 εκ. χρόνια

Μία ενιαία ήπειρος θα είναι σε 50 με 200 εκατομμύρια χρόνια η Αμερική και η Ευρασία, σύμφωνα με γεωλόγους του πανεπιστημίου του Yale, οι οποίοι βάφτισαν την υπερήπειρο «Αμασία» Η ένωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πραγματοποιηθεί στο Βόρειο Πόλο.

Η ένωση Αμερικής και Ευρασίας θα είναι το πρώτο στάδιο μίας διαδικασίας –θα ακολουθήσουν Αφρική και Αυστραλία- που θα οδηγήσει στην ένωση όλων των ηπείρων.

«Η Αμερική θα κινηθεί προς το Βορρά και θα συγκρουστεί με την Ευρώπη και την Ασία κοντά στον Βόρειο Πόλο και η Αυστραλία θα συνεχίσει την κίνησή της προς το βορρά μέχρι να συγκρουστεί με την Ινδία», σημειώνει ο Ross Mitchell από την επιστημονική ομάδα του Yale, όπως αναφέρει το «Nature».

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από ένα μοντέλο για την κίνηση των τεκτονικών πλακών που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Yale, το οποίο βασίστηκε στην ανάλυση των μαγνητικών δεδομένων από πετρώματα διαφόρων σημείων του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν τον μαγνητικό προσανατολισμό των πετρωμάτων σε παλαιότερες εποχές. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».

Στη φωτογραφία παρουσιάζονται τα τρία πιθανά επιστημονικά μοντέλα για τη δημιουργία της νέας υπερηπείρου. Η τρίτη εικόνα είναι η εκτίμηση των επιστημόνων του Yale για το σημείο δημιουργίας της «Αμασίας». (Πατήστε πάνωστην εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη)

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι ήπειροι υπήρξαν για τελευταία φορά ενωμένες πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας μία ενιαία ήπειρο, που αποκαλείται «Παγγαία» και της οποίας το κέντρο βρισκόταν στη σημερινή Δυτική Αφρική.

Ανάλογο φαινόμενο, δηλαδή συγχώνευση των χερσαίων εκτάσεων του πλανήτη, είχε επαναληφθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πριν από 1,8 – 2 δισεκατομμύρια χρόνια, με τη δημιουργία της «Νούνα» και πριν από 1 δισεκατομμύριο χρόνια με τη δημιουργία της «Ροντίνια».



tvxs.gr