Τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών κατά της ACTA σε ολόκληρη τη Γερμανία συγκέντρωσε το Μόναχο όπου περίπου 16.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία. Στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμφωνίας περίπου 10.000 άνθρωποι, στο Αμβούργο 5.000, στο Ντόρτμουντ 4.000, στη Φρανκφούρτη 3.000 και ο ίδιος αριθμός στη Δρέσδη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Σε 3.000 υπολογίζονται αυτοί που διαδήλωσαν στη Σόφια, στη Βουλγαρία, η οποία έχει υπογράψει την ACTA. Πραγματοποίησαν πορεία γύρω από το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στην ACTA» και «Μαφία», προσάπτοντας στην κυβέρνησή τους ότι υπέγραψε μυστικά τη συμφωνία, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία και στο Παρίσι κατά της συμφωνίας. «Υπό συνθήκες ανωνυμίας γεννήθηκε η επανάσταση», αναφερόταν σε πανό των διαδηλωτών, στο οποίο γινόταν υπαινιγμός για τη δράση των χακτιβιστών Anonymous, η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες.
Η ACTA, η οποία υπογράφτηκε από 22 χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο (μεταξύ τους και την Ελλάδα), έχει στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον».
Οι επικριτές της περιγράφουν τη συμφωνία αυτή ως μια εν δυνάμει σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των χρηστών του Ίντερνετ. Από τον Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.
Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Παρασκευή ότι αναστέλλει προς το παρόν την επικύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν.
Απάντηση της Κομισιόν
Σε μία παράλληλη εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευε στο Ίντερνετ μακροσκελές κείμενο για να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της για έλλειψη διαφάνειας. Σε αυτό αναφέρονται λεπτομερώς οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την ACTA.
- Διαβάστε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (PDF)
- Το κείμενο της ACTA στα ελληνικά (PDF) και τα αγγλικά (PDF).
«Η ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά ότι παραχώρησε μια προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες σε οποιαδήποτε ομάδα», επισημαίνει η Κομισιόν στο κείμενο αυτό, το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, «εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των διαπραγματευόμενων χωρών ήταν παρόντες στην αίθουσα», καταλήγει η Επιτροπή.