11 Φεβρουαρίου 2012

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο Μνημόνιο. Το βράδυ της Κυριακής η ψηφοφορία

Κατατέθηκε στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, έπειτα από ομόφωνη έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σήμερα, Σάββατο, ανεμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής και την Κυριακή το βράδυ να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν: Το πρώτο, την προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), το δεύτερο, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τρίτο, την παροχή εξουσιοδότησης προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Προσαρτημένο στο νομοσχέδιο είναι και το κείμενο της συμφωνίας της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα, Σάββατο, στις 2 το μεσημέρι, σε μια και μόνο συνεδρίαση, η οποία θα διαρκέσει έως και έξι ώρες.

Την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, επίσης σε μία συνεδρίαση η οποία μπορεί να έχει έως και δεκάωρη διάρκεια και το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Δραματικοί τόνοι από Παπαδήμο – Βενιζέλο στο υπουργικό συμβούλιο

Το νομοσχέδιο υπεγράφη χθες από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, η ομιλία του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου συζητήθηκε ευρύτατα και οι υπουργοί παρατήρησαν ότι οι τηλεοπτικές κάμερες έπρεπε να μεταδώσουν όλη την εισήγηση του κ. Παπαδήμου.

Όπως είπε ο κ. Καψής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα όσα διεμείφθησαν στο Eurogroup, καθώς και για την επιφυλακτική έως και αρνητική στάση που κράτησαν ορισμένοι απέναντι στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η συμφωνία που έκλεισε η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως αξιόπιστο και πολύ σοβαρό πρόγραμμα, παρά την αβεβαιότητα για την εξεύρεση των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης τί θα σημάνει η άρνηση επικύρωσης της συμφωνίας και η χρεωκοπία, επισημαίνοντας ότι η συντεταγμένη χρεωκοπία θα σήμαινε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.

Ένθερμη υποστήριξη Διαμαντοπούλου – Λοβέρδου για το νέο μνημόνιο

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να μην «τορπιλιστεί» η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ζήτησε διαδικασία αυστηρού ελέγχου εφαρμογής του, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης στην Ευρώπη. Πρότεινε, δε, στον κ. Παπαδήμο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι με την εφαρμογή των μέτρων υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.

«Το νέο Μνημόνιο, όπως και το προηγούμενο, περιέχει μεγάλο αριθμό δράσεων που αφορούν πολύπλοκες διαδικασίες και πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα», είπε η κυρία Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Εάν γίνουν εκλογές αυτά δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να τορπιλίσουν αυτή καθ' αυτή την συμφωνία και η χώρα».

«Με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη πατρίδα στηρίζω τις προσπάθειές σας για να μη γονατίσει η Ελλάδα, για να μην καταστραφεί η εθνική μας και οικογενειακή μας οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αντοχές του ελληνικού λαού που έχουν ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι οι προσαρμογές του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας θα έφερναν ύφεση και πως τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση» και προσθέτοντας ότι «οπωσδήποτε οι δραματικές αυτές δυσκολίες είναι καλύτερες από την πτώχευση που θα εξαφανίσει το εισόδημα των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν πάει άλλο με τη μη άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών» και τόνισε ότι «από την Δευτέρα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ένα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης με χρονοδιάγραμμα που θα αφορά και το βίο αυτής της κυβέρνησης».

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο υπουργός, ο οποίος ζήτησε και τη συνάντηση, να δει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω παραμονή του στην κυβέρνηση.

Τα "όχι" προς τη νέα δανειακή σύμβαση

Ωστόσο, σειρά αντιδράσεων εκδηλώθηκε χθες από πρόσωπα του πολιτικού κόσμου απέναντι στο νέο μνημόνιο. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη πρότεινε «Νέα διαπραγμάτευση» με τους δανειστές μας, ώστε να υπάρξει «ένα άλλο πρόγραμμα» ακόμα και τώρα στο «παρα πέντε».

Για «τρομοκρατικό δίλλημα» έκανε λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον Λουκά Παπαδήμο «εκπρόσωπο της πλουτοκρατίας και της ΕΕ». Στην ανακοίνωσή του κάλεσε τον λαό «να πετάξει το δίλλημα στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί του και το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ» και να μην «δεχτεί την εξαθλίωση ούτε με ευρώ, ούτε χωρίς ευρώ». «Αντεπίθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους, είναι ο μονόδρομος του λαού», κατέληγε η ανακοίνωση.

Διχασμένα εμφανίστηκαν τα κυβερνητικά στελέχη του ΛΑΟΣ με αφορμή την στάση του κόμματος έναντι της δανειακής σύμβασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιώργος Γεωργίου ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης που παραιτήθηκε πρώτος, ταυτίστηκαν με τη θέση του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη που τάχθηκε κατά της δανειακής σύμβασης. Τα άλλα δυο κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που επίσης παραιτήθηκαν, τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της δανειακής σύμβασης, την οποία και θα ψηφίσουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέει κάτω από την λαϊκή κατακραυγή και τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η πολιτική της», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, παραιτήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

tvxs.gr