16 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανός ιστορικός: Το Βερολίνο ξεχνά το κατοχικό χρέος

Σε νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας προέβη ο διακεκριμένος γερμανός ιστορικός Άλμπρεχτ Ριτσλ. Ο γνωστός γερμανός ιστορικός και οικονομολόγος, καθηγητής στην Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, δηλώνει ότι το Βερολίνο ξεχνά τόσο το κατοχικό χρέος – ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ-, όσο και τη μεταπολεμική στήριξη που της παρείχαν οι σύμμαχοι μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ο κ. Ριτσλ επισημαίνει πως με τη Συνθήκη του Λονδίνου, το 1953, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία παραχωρούσαν στη Δυτική Γερμανία ευρύτατες διαγραφές του χρέους, την ίδια στιγμή με το Σχέδιο Μάρσαλ της δινόταν τεράστια βοήθεια για έργα υποδομής. Όλα αυτά συνιστούν εξαιρετικά ευνοϊκές συμφωνίες, κάτι που, όπως επισημαίνει, η Γερμανία ξεχνά τώρα, στην περίπτωση της Ελλάδας.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η Γερμανία και οι εταίροι της στην ΕΕ τηρούν προς την Ελλάδα ανάλογη στάση που τήρησε η Αντάντ στην Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) με την οποία ζητούσαν επίμονα την πλήρη εξυπηρέτηση των χρεών της και των αποζημιώσεων που προέρχονταν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρότι η Γερμανία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί.

ΣΚΑΪ