19 Φεβρουαρίου 2012

ΕΕ: Ο Γερουλάνος και οι ιχθυοκελλιέργειες

Όπως προκύπτει από πήγες μέσα από την Κομισιόν, το θέμα με τις ιχθυοκαλλιέργειες Γερουλάνου είναι γνωστό στους Έλληνες Ευρωυπαλλήλους και πιθανότατα και σε Επιτρόπους εδώ και 2 χρόνια. Με προσπάθειες τους, κάποιοι Έλληνες της Κομισιόν προσπάθησαν να προβάλουν το σκάνδαλο των ιχθυοτροφείων στα μέσα και στα οποία έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες και περίμεναν δημοσίευση πολύ νωρίτερα απ’ότι το θέμα έγινε γνωστό –χωρίς όμως οι πληροφορίες τους ουσιαστικά να δημοσιευθούν ποτέ!

Παράλληλα οι Ευρωπασόκοι (στους οποίους έχουμε αναφερθεί παλιότερα) προσπαθούν να καλύψουν το ζήτημα, ειδικά στον τομέα Αλιείας της Επιτροπής, όπου, ακριβώς λόγω της θεματικότητας που έχει, έχει και πολλούς Έλληνες Ευρωυπαλλήλους. Το κουκούλωμα είναι τόσο καλό που υπάρχουν και Έλληνες εκεί μέσα (σσ κάποιοι δεξιοί δηλαδή) που δεν έχουν γνώση του θέματος και του σκανδάλου. Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Μαρία Δαμανάκη; Δε θα της ζητούσαν οι σύντροφοι Υπουργοί εξ Ελλάδος να το κουκουλώσει; Μια μικρή σημείωση εδώ: όσοι είπαν ότι η Δαμανάκη έχει αποτύχει πολιτικά δεν ξέρουν να κάνουν αναλύσεις, καθώς είναι η μόνη που πέρασε από 3 κόμματα (και με επιτυχία μάλλον) και θα παραμείνει απείραχτη από την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Μάλλον είναι και από τους Έλληνες που αδιαφορούν τελείως αν θα αλλάξει κυβέρνηση, καθώς αυτή θα παίρνει μυθικό μισθό Επιτρόπου μέχρι το 2015 ότι και να γίνει. Αν δεν μιλούσε και για την δραχμή θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Πολιτική Ευθύνη Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε πλήρη γνώση της κατάστασης με τα ιχθυοτροφεία. Όταν επισκέφθηκε προ 2ετίας περίπου την Κεφαλλονιά, οι τοπικοί φορείς και οι τοπικοί κομματάρχες του ΠΑΣΟΚ τον περίμεναν στο Αργοστόλι για να διαμαρτυρηθούν για την λειτουργία των ιχθυοτροφείων του Γερουλάνου στην Κεφαλλονιά. Ο Jeffrey τους έστησε 3 ώρες, κατά τις οποίες πήγε για μπάνια στα ιχθυοτροφεία! Όταν πήγε, έκατσε 20 λεπτά μαζί τους, άκουσε τι είχαν να του πουν, και, χωρίς να απαντήσει το παραμικρό, έφυγε! Μήπως τα υπόλοιπα μεγαλοστελέγχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ιδέα; Αυτό είναι δύσκολο –σύμφωνα με τις πηγές από την Κομισιόν- καθώς πρόσφατα ο φορέας διαχείρισης των ιχθυοτροφείων επεκτάθηκε και η άδεια λειτουργίας του καλύπτει ολόκληρη τη χώρα. Άδειες για ιχθυοτροφεία δόθηκαν και για μέρη όπως η Πάρος, η Σύρος, η Θάσος ή και ο Πόρος. Από την Κομισιόν σχολιάζουν ότι “είναι υποκριτικό να απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία και να περιορίζεται η αλιεία γενικότερα με το επιχείρημα ότι μειώνουν τους πληθυσμούς των ψαριών, και να αντικαθίσταται η αλιεία με τα ιχθυοτροφεία του κ. Γερουλάνου, που έτσι κι αλλιώς καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες από τους πληθυσμούς” . Επίσης λένε “Τι θέλετε να κάνετε με το Αιγαίο; Θέλετε τουρισμό ή θέλετε να το μετατρέψετε σε γιγάντιο ιχθυοτροφείο;”. Το θέμα πια το ξέρουν πολλοί και το κυνηγούν με πείσμα αρκετοί (αν και τους σταματούν), όμως, πόσοι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ανακατεύθηκαν τελικά, θα το μάθει κανείς;

Γ. Δ.