23 Φεβρουαρίου 2012

Εξεταστική: Βενιζέλος, Καρατζαφέρης, Κουβέλης «ξεπλένουν» τον ΓΑΠ

Και καλά ο Βενιζέλος είχε συμφωνήσει με τον ΓΑΠ να μην τον αφήσει πολιτικά εκτεθειμένο και να πάρει σε αντάλλαγμα το δαχτυλίδι της διαδοχής. Ο Καρατζαφέρης όμως και ο Κουβέλης γιατί εξυπηρέτησαν το σχέδιο και την επιδίωξη του ΓΑΠ να κλείσει άρον άρον το θέμα της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 και της ΕΛΣΤΑΤ και να απαλλαγεί ο ΓΑΠ;

Στην χθεσινή σχετική ψηφοφορία στη Βουλή 168 βουλευτές ψήφησαν «υπέρ», 76 «κατά» και 12 δήλωσαν «παρών». Την εξεταστική επεδίωκε το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ που δεν ήθελε να πάει σε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και σε εκλογές με ανοικτό πολιτικό θέμα. «Ναι» στην εξεταστική είπαν ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΑΡΙ και οι προσφάτως διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισε η ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Απουσίασαν οι βουλευτές της Ντόρας, όπως και οι Κώστας Καραμανλής, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είπε ότι η επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη (με την πλειοψηφία να είναι στο ΠΑΣΟΚ) και ως πρώτη προθεσμία υποβολής του πορίσματος έχουν την 23η Μαρτίου.

Η εξέλιξη αυτή δίνει «επιχειρήματα» σε όσους (κυβερνητικούς, ΠΑΣΟΚους, διαπλεκόμενους κ.α.) προσπαθούν να καθυστερήσουν τις εκλογές, καθώς θα επικαλεστούν την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής και να λειτουργήσει η εξεταστική και μετά την 23η Μαρτίου.

Η συζήτηση πάντως στη Βουλή σημαδεύθηκε από την έντονη κόντρα του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ Νίκου Δένδια με τον Βενιζέλο. Ο τελευταίος πυροδότησε το κλίμα ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι θα καταθέσει τροπολογία στον εφαρμοστικό νόμο του νέου μνημονίου που θα δεσμεύει τον πρωθυπουργό για την λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ με βάση τις εντολές της Eurostat και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της. Ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι είναι «προαπαιτούμενη ενέργεια» για την δανειακή συμφωνία.

Η αντιπαράθεση με τον Δένδια ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ διαμαρτυρήθηκε ήπια για τον χρόνο που του έδωσε το προεδρείο. Ο Βενιζέλος «τον έλουσε» με κοσμητικά λέγοντας: «είστε σαρκαστικός και αδιανόητος», «ντρέπομαι για την Ελλάδα», «είστε αντιαισθητικός», «έχετε χάσει το μέτρο», «είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει» και άλλα παρόμοια! Ο Δένδιας και οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα, αλλά με κοσμιότητα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Βενιζέλος είναι υπουργός επειδή στηρίζει την κυβέρνηση η ΝΔ την οποία υβρίζει.

Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι να γίνει μετά τις εκλογές μια εξεταστική για το πως φτάσαμε στο Μνημόνιο.

http://www.antinews.gr/2012/02/23/149001