27 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ηλίας Ζούρος νέος προπονητής της Εφες Πίλσεν

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Ουφούκ Σάριτσα στη διοίκηση της Εφες Πίλσεν. Τη θέση του στην τεχνική ηγεσία του τουρκικού συλλόγου θα καλύψει ο Ηλίας Ζούρος μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Την είδηση για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής Ελλάδας έδωσε ο γενικός διευθυντής της Εφες, Ενγκίν Οζερχούν που δήλωσε: « Τα αρνητικά αποτελέσματα μας έφεραν σ΄αυτό το σημείο. Προπονητής αναλαμβάνει μέχρι το τέλος της σεζόν ο προπονητής της εθνικής ανδρών της Ελλάδας, Ηλίας Ζούρος.»

Το βιογραφικό του νέου προπονητή της Εφες Πίλσεν Ηλία Ζούρου

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ανδρών και προπονητής της Εφες Πίλσεν από σήμερα, Ηλίας Ζούρος, γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1966 στην πόλη Μπουτάρε της Ρουάντα και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Ο διάδοχος του Γιόνας Καζλάουσκας στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ανδρών ξεκίνησε την καριέρα του από τα εφηβικά τμήματα του Πανιωνίου το 1989, όπου έμεινε για τέσσερα χρόνια, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Ελλάδος το 1993. Από το 1992 έως το 1994, ήταν βοηθός προπονητή του Σπύρου Φώσκολου στην ανδρική ομάδα του Περιστερίου.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, δούλεψε πάλι ως βοηθός προπονητή στον Σπόρτινγκ, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Το 1997 εργάστηκε στην ομάδα του Αμαρουσίου ως βοηθός του Κώστα Πετρόπουλου, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Το 1999 μάλιστα ήταν βοηθός του Κώστα Πετρόπουλου και στην Εθνική μας ομάδα. Το καλοκαίρι του 1999 έκανε το μεγάλο άλμα, καθώς πήγε ως βοηθός προπονητή του Γιάννη Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ήταν προπονητής του Ολυμπιακού στο πρώτο ιστορικό παιχνίδι της νέας Ευρωλίγκας (ULEB) με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, τον Οκτώβριο του 2000. Το 2001 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τον Ολυμπιακό, αλλά έφυγε στα μέσα (Φεβρουάριο) της αγωνιστικής περιόδου 2001-02. Την περίοδο 2003-04 πήγε στον Λίβανο, όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σατζέζε. Με τη λιβανέζικη ομάδα κατέκτησε το Asian Club Championship, ενώ παράλληλα ανακηρύχθηκε και κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην Ασία για το 2004.


Την ίδια χρονιά, εργάστηκε και στη Νήαρ Ηστ στα μέσα της περιόδου. Το 2005, μετακόμισε για τη Θεσσαλονίκη όπου δούλεψε στον Άρη. Στις 5 Αυγούστου 2006 ο Ζούρος αποδέχτηκε την πρόταση της Ρασίνγκ Παρί Λεβαλουά και μετακόμισε στην «πόλη του Φωτός». Στις 17 Δεκεμβρίου 2007 ο Ηλίας Ζούρος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Πανελλήνιο, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των διοικούντων την ΚΑΕ Πανελλήνιος και αυτών της γαλλικής ομάδας που στο τέλος δέχτηκε να τον αποδεσμεύσει. Στο σύλλογο των «Ολυμπιονικών» παρέμεινε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 απέρριψε λόγω των διοικητικών και οικονομικών συνθηκών την πρόταση που του έγινε από την ΚΑΕ για ανανέωση αν και αρχικά είχε συμφωνήσει προφορικά για την επέκταση της συνεργασίας του. Στις 15 Ιανουαρίου 2011, ο Ηλίας Ζούρος ανέλαβε τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας, με βοηθό τον Γιώργο Κετσελίδη, άμεσο συνεργάτη του 45χρονου τεχνικού και στον Πανελλήνιο. Η συνεργασία του με τη λιθουανική ομάδα ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011.


Ενδιάμεσα, στις 4 Μαρτίου 2011 ανακοινώθηκε επίσημα η πρόσληψή του στη θέση του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής ανδρών. Αν και με απουσίες ηχηρών ονομάτων, ο Ζούρος οδήγησε την Εθνική στην κατάληψη της 6ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και σε μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό της Βενεζουέλας αυτό το καλοκαίριο.

Μετά από περίπου τέσσερις μήνες ξεκούρασης, σε συλλογικό επίπεδο, ο Ηλίας Ζούρος ανέλαβε σήμερα τα ηνία της Εφες Πίλσεν, αντικαθιστώντας τον Ουφούκ Σάριτσα που παραιτήθηκε και γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που υπογράφει συμβόλαιο σε τουρκική ομάδα ανδρών. Ο Τζωρτζής Δικαιουλάκος ανέλαβε τη φετινή σεζόν τη γυναικεία ομάδα της Φενερμπαχτσέ και έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής μπάσκετ στην Τουρκία.