24 Φεβρουαρίου 2012

Διελκυστίνδα ΔΝΤ - Γερμανίας στο Μεξικό για συμμετοχή στην ελληνική βοήθεια

Στη γωνία σχεδιάζουν να στριμώξουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι ομόλογοί του από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, καθώς και τα στελέχη του ΔΝΤ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G-20) που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Πόλη του Μεξικού.

Το πρόβλημα για τον Aμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, για τον Iάπωνα ομόλογό του Γιουν Αζούμι αλλά και για τη Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν μάλιστα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προτού αναλάβει την ηγεσία του Ταμείου, είναι ότι η Eυρωζώνη (δηλαδή η Γερμανία, που έχει το οιονεί απόλυτο πρόσταγμα στην περιοχή) δεν πράττει όσα οφείλει για την υπέρβαση της κρίσης χρέους των περιφερειακών μελών της, αλλά ζητεί από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τους άλλους μεγάλους χορηγούς του ΔΝΤ υπερβολικά υψηλή συμμετοχή.

Η Eυρωζώνη, επικαλούμενη τη νέα προϊούσα ύφεση (μόλις την Πέμπτη η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2012), προσέρχεται στη σύνοδο της G-20 με αίτημα την αύξηση των χορηγήσεων των αμερικανικών και ασιατικών κυβερνήσεων στο ΔΝΤ, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.

To ΔΝΤ απαντά στους Ευρωπαίους (και δη στους Γερμανούς), «αυξήστε πρώτα εσείς τη "δύναμη πυρός" των Ευρωπαϊκών Ταμείων Διάσωσης, κάτι που μπορείτε να το πράξετε, και μετά βλέπουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg από την Πόλη του Μεξικού, «ενώ οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Βραζιλιάνοι και οι οικοδεσπότες Μεξικανοί φέρονται διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ευρώπη εφόσον βεβαίως κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση, οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία πρόθεση να πιάσουν το καρνέ των επιταγών».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Ιαπωνίας μιλώντας την περασμένη Δευτέρα από το Πεκίνο διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνησή τους θα βοηθήσουν την Ευρώπη. Η ιαπωνική εφημερίδα Asahi ανέφερε την Πέμπτη πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ιαπωνία θα συμμετάσχει μέσω του ΔΝΤ με 50 δισ. δολάρια στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Υπό τη μοναδική προϋπόθεση, βεβαίως, να «κινηθούν πρώτοι οι Ευρωπαίοι».

Να αυξήσουν δηλαδή ουσιαστικά τα κονδύλια του EFSF και του ESM, ενοποιώντας τουλάχιστον το περιεχόμενο των δύο ταμείων ώστε το Μόνιμο Ταμείο (ESM), που θα αρχίσει να λειτουργεί εσπευσμένα (ένα έτος νωρίτερα) τον Ιούλιο του 2012, να διαθέτει ένα «φράγμα πυρός» 750 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν αντίρρηση περί αυτού, αλλά το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Εν πάση περιπτώσει, από τις αυριανές συζητήσεις στην Πόλη του Μεξικού θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει μια «σημαντική συμμετοχή».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τρίτη είχε κάνει λόγο για 13 δισ. ευρώ συν 10 δισ. από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που είχε εγκριθεί το Μάιο του 2010 και δεν εκταμιεύθηκαν. Η Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, απάντησε ότι «σημαντική συμμετοχή» σημαίνει πολλά πράγματα.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει υπόψη του το συνολικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και επιπλέον ζητήματα, όπως είναι η διαμόρφωση ενός ικανού φράγματος πυρός για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που θα περιλαμβάνει το EFSF και το ESM, που δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί», είπε η Λαγκάρντ.

Όπως φαίνεται, η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ (και των χορηγών του) και Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά τη συνδρομή της ευρωζώνης στη συνολική δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι 300 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν 200 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για 500 δισ. ευρώ.