01 Φεβρουαρίου 2012

Κατάρρευση-ρεκόρ της μεταποίησης τον Ιανουάριο... αλλά το ΠΑΣΟΚ θα πει ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές (αέρα κοπανιστού)

Δριμεία πτώση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών οδήγησαν τον δείκτη PMI, σε χαμηλές τιμές στο ξεκίνημα του 2012, με τον ο κύριο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να αποχωρεί από τις 42 μονάδες του Δεκεμβρίου στις 41 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο ΡΜΙ είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία.


Παραμένοντας σημαντικά κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, ο δείκτης υπέδειξε ακόμα μία απότομη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών και επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης σε 29 συνεχείς μήνες.

Η παραγωγή υποχώρησε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, με ρυθμό ρεκόρ στην ιστορία της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία διεξάγεται αδιαλείπτως από το Μάιο του 1999.

Ο εξασθενημένος όγκος νέων παραγγελιών παρέμεινε ο κύριος παράγοντας, ο οποίος οδήγησε την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι νέες εργασίες μειώθηκαν απότομα σε σύγκριση με το τέλος του 2011. Η έλλειψη ρευστότητας και οι δυσκολίες στα ταμειακά διαθέσιμα αναφέρθηκαν ως οι λόγοι που υποδαύλισαν τη δυνατότητα των εταιρειών για ομαλή διεξαγωγή των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, αλλά με σχετικά μετριότερο ρυθμό σε σύγκριση με την επιδείνωση που καταγράφηκε στις συνολικές νέες εργασίες. Σύμφωνα με μέλη του πάνελ, το ασθενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί είχε αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές.

Οι δείκτες της παραγωγικής ικανότητας υπέδειξαν ότι η χρησιμοποίηση των πόρων παρέμεινε κάτω από τα συνήθη όρια, με αποτέλεσμα οι αδιεκπεραίωτες εργασίες και η απασχόληση να εξακολουθούν να μειώνονται με απότομο ρυθμό. Ο μειωμένος όγκος πωλήσεων ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στον περιορισμό τόσο των ανεκτέλεστων εργασιών όσο και του αριθμού εργαζομένων.

Η διαχείριση του κόστους ήταν επίσης μία από τις συνιστώσες που εξέτασαν οι κατασκευαστές οι οποίοι προέβησαν σε περικοπές στον αριθμό των εργαζομένων, ιδιαίτερα καθώς υπήρξαν φόβοι για συνέχιση των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους. Τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου υπέδειξαν ακόμα μία αύξηση των τιμών εισροών, μολονότι με το χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2009, ενώ την ίδια στιγμή μέλη του πάνελ ανέφεραν τον εντονότερο ρυθμό μείωσης των τιμών εκροών από το Μάιο του 2009.

Τέλος, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσαρμόζονται στις συνθήκες μειωμένης ζήτησης περιορίζοντας ανάλογα τις αγορές προμηθειών. Τα αποθέματα τόσο των πρώτων υλών όσο και των ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν και πάλι ραγδαία. Ο περιορισμός του κόστους που απορρέει από τα πλεονάζοντα αποθέματα πρώτων υλών ήταν επίσης ένα από τα μέτρα που έλαβαν οι κατασκευαστές, με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους σχετικά με τη ρευστότητα και τα ταμειακά αποθέματα.