06 Φεβρουαρίου 2012

Πανηγθυρίζουν οι ναζί... ε οι βρετανοί ήθελα να πω: Ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση η Ελλάδα

Στα ρεπορτάζ του αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα το BBC σημειώνει ότι όλοι πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα στις παράλληλες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την αποτροπή της ελληνικής πτώχευσης.


Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σχολιάζει ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν από τη μία πλευρά την ανάγκη αποτροπής της πτώχευσης και από την άλλη τις επερχόμενες εκλογές, προσπαθώντας να τηρήσουν μία στάση που ικανοποιεί αμφότερες τις προκλήσεις.

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC παρουσιάζει μία ανάλογη εικόνα, εκτιμώντας πάντως ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ακόμα η συμφωνία που θα αποτρέψει την πτώχευση. Την εκτίμηση αυτή τη στηρίζει στο ότι το Βερολίνο «φοβάται» τις επιπτώσεις μιας ελληνικής πτώχευσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη αλλά και στο ότι οι Έλληνες πολιτικοί φοβούνται το χάος που θα δημιουργούταν μετά από την πτώχευση.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι μετά τη συνάντηση των πολιτικών ηγετών με τον πρωθυπουργό την Κυριακή η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση. Σημειώνεται επίσης ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των Ευρωπαίων για τους Έλληνες πολιτικούς. Επίσης, η εφημερίδα προσθέτει ότι ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι οι διαφωνίες για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα επιπλέον των 130 δισ. που προβλέπει το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Ο Γκάρντιαν επικαλείται ελληνικές πηγές που σχολιάζουν ότι η πτώχευση είναι πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά. «Η τρόικα δεν διαπραγματεύεται, αλλά υπαγορεύει, είναι αμετακίνητη σαν βράχος», αναφέρει η ίδια πηγή. Η ελληνική εκτίμηση μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η τρόικα θα προτιμούσε το σοκ της άτακτης πτώχευσης από το να συνεχίσει να ρίχνει χρήματα σε μια κατάσταση που εκλαμβάνεται πλέον ως «πηγάδι δίχως πάτο».

ΣΚΑΪ