01 Φεβρουαρίου 2012

Ε.Νοβότνι: Θεωρούμε δεδομένο ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ

Δεδομένη θεωρεί η ευρωζώνη την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σύμφωνα με διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η πολιτική της ευρωζώνης θεωρεί ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος στη Ζώνη του Ευρώ, αυτό, όμως, προϋποθέτει μια σειρά μέτρων, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των άλλων χωρών- μελών της ευρωζώνης» τόνισε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Παράλληλα πρόσθεσε δε ότι ελπίζει πως αυτά τα μέτρα θα ληφθούν, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.

Αναφορικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, ο Έβαλντ Νοβότνι διευκρίνισε πως η τωρινή συζήτηση αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται, βέβαια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις προσπάθειες για ένα Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που θα υποχρεώνει τις χώρες- μέλη σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, το οποίο, όπως επισήμανε, δεν αποτελεί μέσο επίλυσης όλων των προβλημάτων, αλλά είναι ένας παράγοντας σταθεροποίησης.