24 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΘΑ: Επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε περαιτέρω πληρωμές για τα υποβρύχια

«Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας νέας διαπραγμάτευσης με τα ΕΝΑΕ, ώστε να εξασφαλισθεί η παράδοση των υποβρυχίων και στα δύο προγράμματα» αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, προκειμένου να προχωρήσει αμοιβαία επικαιροποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής Ειδικών και από τις δύο πλευρές με σκοπό να προσδιοριστεί το ακριβές στάδιο ναυπήγησης για κάθε υποβρύχιο, να οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα προόδου εργασιών που προτάθηκαν από τα ΕΝΑΕ και να διασυνδεθούν οι πληρωμές με την εξέλιξη των εργασιών.

«Μέχρι να συγκεκριμενοποιηθούν όλα τα ανωτέρω, το ΥΠΕΘΑ επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε περαιτέρω πληρωμές'' ξεκαθαρίζει ο κ. Αβραμόπουλος και αναφέρει συγκεκριμένα ότι ''προϋπόθεση για την καταβολή χρημάτων θα πρέπει να είναι η εκτέλεση των εργασιών η οποία θα πιστοποιείται από επιτροπή παρακολούθησης του Πολεμικού Ναυτικού'' και ακόμη ότι ''για κάθε μεταβολή πληρωμών που θα γίνεται στο εξής θα ζητείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Το έγγραφο του υπουργού Εθνικής Αμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται σε ουσιαστική παύση εργασιών αναφορικά με την κατασκευή των έξι υποβρυχίων (προγράμματα Αρχιμήδης και Ποσειδών) παρά την υπογραφή της νέας σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους αναδόχους του έργου (ΕΝΑΕ-HDV, Abu Dhabi Mar LLC, ThyssenKrupp Marine System AG). Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρει μάλιστα ότι το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία (μετά το Σεπτέμβριο του 2010) το συνολικό ποσό των 412 εκατομμυρίων ευρώ αν και καμία ουσιαστική εργασία έχει γίνει στα υποβρύχια. Παράλληλα, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ανάδοχοι του έργου ασκούν πιέσεις στο ελληνικό δημόσιο και για νέες εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών και απειλούν ότι αν δεν λάβουν τα συγκεκριμένα ποσά θα φύγουν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώνει ότι ''το υποβρύχιο Παπανικολής παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την 27.10.2010 με την ενεργοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας. Η εγγύησή του σύμφωνα με τη σύμβαση θα έληγε την 27.10.2011. Εξαιτίας της ύπαρξης ανοικτών σημείων εγγυήσεως, η HDW αποδέχθηκε παράταση της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης και την αποκατάσταση, χωρίς κόστος, όλων των ανοιχτών σημείων εγγυήσεως για όσο διάστημα απαιτηθεί. Για την αποκατάσταση των προαναφερθέντων ανοιχτών σημείων το υποβρύχιο Παπανικολής βρίσκεται από 12.1.2012 δεξαμενισμένο στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ στο Σκαραμαγκά''. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει επίσης ότι ''οι συμβατικές ημερομηνίες παραδόσεως των υποβρυχίων ΠΙΠΙΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ είναι 27.4.2012 και 27.5.2012 αντίστοιχα. Σύμφωνα όμως με τα νέα χρονοδιαγράμματα που απέστειλαν τα ΕΝΑΕ, οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν 15 και 16 μήνες αντίστοιχα μετά την επανέναρξη των εργασιών που από 27.7.2011 έχουν παγώσει, λόγω διαφορών μεταξύ ΕΝΑΕ και HDW και χωρίς ευθύνη του ελληνικού δημοσίου''.