13 Φεβρουαρίου 2012

Ο χρόνος των εκλογών, το επόμενο κεφάλαιο στην πολιτική συζήτηση

Μετά τις μαζικές διαγραφές βουλευτών, που δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή στο ζήτημα της υπερψήφισης του νέου Μνημονίου και του PSI, που έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ -με το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει τη δεδηλωμένη- ανοίγει πλέον νέος κύκλος συζήτησης για το χρόνο των εκλογών.

Επιδίωξη της ΝΔ είναι να στηθούν πρόωρες κάλπες το συντομότερο δυνατό, ενώ το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι σε μια τόσο φορτισμένη συγκυρία, οι εκλογές θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα. Αναντιστοιχία Βουλής και κοινωνίας «βλέπει» η Αριστερά.

«Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2013. Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό επιλέξει πότε θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε το ζήτημα των εκλογών κατά την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Τόνισε ότι μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση του PSI, η ΝΔ θα ζητήσει εκλογές και «μπορεί να τις προκαλέσει», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η προσφυγή στις κάλπες είναι αναγκαία, καθώς υπάρχει δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού φρονήματος, κι αν δεν γίνουν είναι μεγάλος ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας ότι «εκλογές σε μια συγκυρία τόσο φορτισμένη συναισθηματικά, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα».

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση, καθώς η συγκυρία δεν επιτρέπει εκλογές.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις είναι φανερό ότι μεγαλώνει η αναντιστοιχίας Βουλής - κοινωνίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά άμεσα προσφυγή στις κάλπες.

Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και οι εκλογές είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση εκτιμά η Δημοκρατική Αριστερά.