Του Παναγιώτη Σουρέλη
Στην ευαισθησία τους και τη δυσαρέσκειά τους για την νομοθετική κατάργηση της θέσης τους, αποδίδει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, την (προσωρινή, αφού τελικά παρέμειναν στη θέση τους) παραίτηση των δύο Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.
To newsbomb αποκαλύπτει το «καυτό» πόρισμα για την υπόθεση που ταρακούνησε συθέμελα τη Δικαιοσύνη, με τους δύο Εισαγγελείς να αφήνουν σαφείς αιχμές για άνωθεν πιέσεις που δέχθηκαν σε εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκαν.
Στο πόρισμά του ο κ.Μακρής καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι «η αίτησή τους αποτελεί αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους, ότι είναι απότοκη της επαινετής ευαισθησίας τους στην προσήλωσή τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και ότι δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμη σ’ αυτούς παρέμβαση στο έργο τους».
«Αιφνιδιάσθηκαν από την αντικατάστασή τους»
Όπως σημειώνει στο δεκασέλιδο πόρισμά του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, το τελευταίο εξάμηνο οι δύο Εισαγγελείς επιδόθηκαν στο βαρύ έργο της δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς δεν είχαν ούτε καν γραμματειακή υποστήριξη και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Και ενώ ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες κατάφεραν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν το αναμενόμενο ανακριτικό τους έργο, την επομένη της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων έλαβαν με email από το Υπουργείο Οικονομικών Σχέδιο Νόμου με συνημμένη αιτιολογική έκθεση, το οποίο προέβλεπε την αντικατάστασή τους και τον ορισμό στη θέση τους Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.
«Οι ανωτέρω αιφνιδιάσθηκαν και έχοντας υπόψη τους τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την οργάνωση του γραφείου τους, την ευσυνείδητη εκτέλεση των εισαγγελικών τους καθηκόντων, σε συνδυασμό και με την άποψή τους ότι οι διαλαμβανόμενοι στην αιτιολογική έκθεση λόγοι δεν είναι νομικά επαρκώς θεμελιωμένοι, έσπευσαν και υπέβαλαν την παραίτησή τους από τα καθήκοντα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προς έντονη εκδήλωση της δυσαρέσκειάς τους», συμπληρώνει ο κ.Μακρής.
Όσον αφορά τις αιχμές για τις πιέσεις που κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στο έργο τους οι δύο Εισαγγελείς και συγκεκριμένα στην επίμαχη φράση «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος», ο κ.Μακρής δίνει την εξής ερμηνεία:
«Έχει την έννοια, όπως οι ίδιοι διευκρινίζουν, ότι δεν δέχονται να ενεργούν υπό τον όρο της επιδοκιμασίας και εγκρίσεως των πράξεών τους ούτε, ώστε να ενεργούν ανάλογα με το αν αυτές επιδοκιμάζονται ή αποδοκιμάζονται από τους αξιωματούχους του κράτους, που ασκούν τη νομοθετική πρωτοβουλία».
Πώς κρίνει τις «πιέσεις»
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής απαντά σε μία προς μία τις πιέσεις, που οι Πεπόνης και Μουζακίτης ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν.
Συγκεκριμένα:
Για την υπόθεση των CDS
«Η σύσταση προς σύντομη περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τα CDS, που έγινε σ’ αυτούς υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επόπτη τους, βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων των ανωτέρων προσώπων, καθόσον τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορούν σε υποθέσεις εξαιρετικής σημασίας να ζητήσουν τη διενέργεια της ανάκρισης και της εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».
Για τη λίστα των μεγαλοοφειλετών
«Η συμβουλή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έδωσε στον Γρηγόριο Πεπόνη ότι θα ήταν φρονιμότερο πρώτα να πάρει στα χέρια του τη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και ύστερα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση, μήπως η παραγγελία του κριθεί ως πρόωρη, βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της εποπτείας του, την οποία αυτός ασκεί σ’ όλους τους εισαγγελείς της Χώρας».
Για τις απειλές οικονομικού παράγοντα
«Η πληροφορία που παρασχέθηκε στον Γρ. Πεπόνη από γνωστό δημόσιο πρόσωπο ότι κάποιος μεγαλοοικονομικός παράγοντας εξέφρασε απειλές κατά του προσώπου του, αφήνεται στην κρίση του αν τις θεωρεί ως σοβαρές, πράγμα που το αρνείται, να υποβάλει εναντίον του έγκληση για το κατ’ έγκληση διωκόμενο έγκλημα της απειλής».
Για την παρακολούθησή του
«Η πληροφορία που παρασχέθηκε επίσης στον ανωτέρω ότι ο … Η/Ε της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες, γεγονός που συνιστά την αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων και της προφορικής συνομιλίας, αν είναι πεπεισμένος ότι είναι αληθινή, πράγμα το οποίο, βεβαίως, διαρρήδην το απορρίπτει, να του συσταθεί να την ανακοινώσει χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα με γραπτή αναφορά, που να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».
Για τον συνταξιούχο Αρεοπαγίτη
«Η αναζήτηση πληροφοριών για διενεργούμενη απ’ αυτόν προκαταρκτική εξέταση, που καταθέτει ότι έλαβε χώρα από συνταξιούχο Αρεοπαγίτη, δεν συνιστά καμία αξιόποινη πράξη, ούτε οποιαδήποτε υπηρεσιακά επιλήψιμη συμπεριφορά».
Όπως σημειώνει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «η αντικατάστασή τους με μεταβολή του νομικού πλαισίου του θεσμού του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ερμηνεύθηκε απ’ αυτούς ότι ενδεχομένως η δράση τους ενόχλησε κάποιους επιχειρηματικούς παράγοντες του τόπου ή διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι θορυβηθέντες δρομολόγησαν την κατάργησή τους».
newsbomb.gr