25 Φεβρουαρίου 2012

Ιταλικό μοντέλο για την επιστροφή καταθέσεων

Σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιστροφή καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά την δημόσια έκκληση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής για να επιστρέψουν πίσω οι καταθέσεις, το ΥΠΟΙΚ περνάει πλέον σε συγκεκριμένες ενέργειας για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» , μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι το «ιταλικό μοντέλο» για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Αυτό προβλέπει ότι εφόσον σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες θα βγουν δυναμικά στην αγορά με ελκυστικά καταθετικά προϊόντα.

«Βασική προϋπόθεση είναι οι καταθέτες να αισθανθούν ότι τα κεφάλαιά τους δεν απειλούνται εάν είναι κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες» λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευελπιστώντας ότι σε ένα μήνα από τώρα, όταν δηλαδή θα έχει εκτελεστεί πλήρως το ελληνικό PSI, το κλίμα θα είναι καλύτερο.

Παράλληλά στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιπλέον στήριξη του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε να μπει «φρένο» στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 μέχρι σήμερα η «αιμορραγία» ελληνικών καταθέσεων υπολογίζεται στα 64 δισ. ευρώ, ή περίπου 30% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το σύνολο των καταθέσεων από 237,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2009 υποχώρησε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 στα 174,22 δισ. ευρώ.