01 Φεβρουαρίου 2012

Δυσαρέσκεια στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Τουλάχιστον 40 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) φέρονται να διαφωνούν με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αναφέρει σε δημοσίευμα της, την Τετάρτη, η εφημερίδα Bild, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

H πλειονότητα των «ανταρτών» ανήκει στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, όπου επικρατεί έντονη δυσφορία για τις νέες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και το γεγονός ότι «η Αθήνα δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της».

«Είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς στους ψηφοφόρους ένα δεύτερο πακέτο στήριξης με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Αλλά και σε επίπεδο ηγεσίας εκφράζεται δυσαρέσκεια. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Γκέρντα Χάσελφελντ αναμένει μια «θεμελιώδη απόφαση» για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η συντηρητική βουλευτής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Αθήνας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Σύντομα θα δούμε που πηγαίνει το ταξίδι. Εκτιμώ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούμε να λάβουμε μια θεμελιώδη απόφαση», δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse η Βαυαρή πολιτικός, παραπέμποντας στην επικείμενη έκθεση της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος συμβουλεύει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός υπογραμμίζει:

«Εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει τη βούληση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης της χώρας θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας νέας αρχής εκτός της Ευρωζώνης». Ο κ. Ντόμπριντ απορρίπτει νέα πακέτα βοήθειας προς την Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς πραγματικά και δραστικά μέτρα λιτότητας δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν νέοι πόροι προς την Ελλάδα».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι επισημάνσεις του Ρούντολφ Μπέμλερ. Το μέλος του ΔΣ της Bundesbank προειδοποιεί τον πολιτικό κόσμο να μην επιτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αθήνας ή ακόμη και ενδεχόμενη έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις χρηματαγορές», παρατηρεί σε συνέντευξή του προς την Die Welt ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, διευκρινίζοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κοστίσει περισσότερο στις χώρες της Ευρωζώνης απ' ό,τι οι σημερινές επιλογές.