20 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛ.ΑΣ: Σαν παράσταση από έργο του Αριστοφάνη η ληστεία στην Ολυμπία

«Μοιάζει με σκηνή από παράσταση του Αριστοφάνη μετά... ληστείας. Σαν να παρακολουθούμε μία αρχαία κωμωδία μετά αρπαγής αρχαίων αντικειμένων. Οι δύο δράστες που φορούν μάσκες με κουρέλια και ψεύτικα μαλλιά, κάνουν κάποιες "θεατρινίστικες" και αλλόκοτες κινήσεις που πρώτη φορά βλέπουμε σε ληστεία. Eχουν περίεργο βάδισμα, πηγαίνουν πέρα δώθε, κάνουν άσκοπες κινήσεις. Μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι είτε μισότρελλοι είτε ερασιτέχνες. Εκτός κι αν πρόκειται για θεατρινισμούς εκ μέρους τους με στόχο να μας παραπλανήσουν...».

Αυτό είπε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που έχει δει κι αναλύσει το βίντεο από τη μεγάλη ληστεία -την περασμένη Παρασκευή το πρωί- στο Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτουν εκμεταλλεύσιμα στοιχεία: συλλογή αποτυπωμάτων και δείγματα DNA. Παράλληλα, έχουν ζητήσει την άρση του απορρήτου για τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων που έχουν γίνει στην περιοχή την ώρα της ληστείας. Το κύριο ενδιαφέρον τους στρέφεται στην εξεύρεση των καταγραφών από τις κλήσεις ατόμων που κινούνταν την ώρα της ληστείας από την αρχαία Ολυμπία προς άλλη περιοχή. Κι αυτό για να γίνει γνωστή η ταυτότητα των ατόμων που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Αυτό το «τρικ» ανάλυσης κλήσεων που ακολουθεί την πορεία των δραστών χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη πριν από έναν χρόνο, στην οποία βρήκαν τον θάνατο δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Οι ερευνητές της ληστείας στο Μουσείο στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και τις γύρω περιοχές, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες για τους οποίους θεωρούν ότι «είναι εξαιρετικά πιθανόν να προέρχονται από τα γύρω χωριά...». Ακόμη εστιάζουν την προσοχή τους και σε άτομα χωρίς ποινικό μητρώο που μπορεί να προχώρησαν στη ληστεία σε μία κίνηση... απόγνωσης.
 
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επανεξετάζουν την περίπτωση μίας ληστείας που είχε σημειωθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2011 σε κοσμηματοπωλείο της αρχαίας Ολυμπίας με λεία περίπου 7.000 ευρώ. Τουλάχιστον τρία μέλη της σπείρας έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο που ανήκε σε 58χρονο και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν κοσμήματα, ενώ φεύγοντας πυροβόλησαν για εκφοβισμό. Προ μερικών εβδομάδων η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε τη συγκεκριμένη ληστεία χωρίς όμως να συλλάβει τους δράστες που ήσαν τέσσερις Αλβανοί κι ένας Ρουμάνος ηλικίας από 28 έως 38 ετών. Οι πέντε κακοποιοί ζούσαν στην Αθήνα απ΄ όπου είχαν κλέψει και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία της αρχαίας Ολυμπίας. Οι ίδιοι διαπιστώθηκε ότι είχαν ληστέψει στις 18 Μαρτίου 2011 κι ένα κοσμηματοπωλείο στα Κρέστενα της Ηλείας.
 
Οσον αφορά πληροφορίες που έχουν δοθεί από πολίτες, μέσω δύο τηλεφωνικών αριθμών, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για έξι-επτά πληροφορίες που κρίνονται ωστόσο «μικρού ενδιαφέροντος».
 
ΤΟ ΒΗΜΑ