04 Φεβρουαρίου 2012

Πωλήθηκε ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου. Άνηκε σε Έλληνα

O Paul Cézanne ξεπέρασε τον Jackson Pollock: Ένα έργο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 250 εκ δολ. (κάποιοι λένε 300 εκ), ξεπερνώντας την τιμή που πληρώθηκε κάποτε για ένα έργο του αμερικάνου καλιτέχνη "της σταγόνας". Το έργο "Ο Χαρτοπαίκτης" θα πάει για 250 εκ δολ στο Κατάρ.


Με 250 εκ δολ. (190 εκ ευρώ) τοέργο που ο Γάλλος Paul Cézanne, ζωγράφισε στα τέλη του 19ου αιώνα, έγινε το πλέον ακριβοπληρωμένο έργο στον κόσμο. Όπως γράφει το "Vanity Fair" ο νέος κάτοχος, του σημαντικότερου έργου της νεότερης κλασικής εποχής, είναι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Το, διαστάσεων 97Χ130 εκ., έργο δείχνει δύο χαρτοπαίκτες σε ένα καφενείο και είναι ένα από τα 5 έργα με ίδιο μοτίβο, που ζωγραφίστηκαν μεταξύ 1892 και 1896, και βρίσκονται στα Μουσεία του Λονδίνου, του Παρισιού,της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας.

Το έργο άνηκε μέχρι τώρα στον εφοπλιστή Γιώργο Εμπειρίκο, που ζούσε στη Λοζάνη και πέθανε στις αρχές του 2011. Ο μανιώδης συλλέκτης δεν έδινε σχεδόν ποτέ τον Cézanne "του" σε εκθέσεις Μουσείων. Τελευταία αρνήθηκε την πρόσκληση του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης να δώσει τον πίνακα σε έκθεσή του. Όπως γράφει το "Vanity Fair", ο Εμπειρίκος το απολάμβανε να απορρίπτει προτάσεις αγοράς ή έκθεσης του πίνακα.

Ο Cézanne μπροστά από τον Pollock και τον Picasso

Λίγο πριν το θάνατό του όμως άρχισε διαπραγματεύσεις για την πώληση του πίνακα. Δύο αμερικάνοι Γκαλερίστες του πρότειναν 220 εκ δολ. για το τελευταίο σημαντικό έργο που βρίσκονταν στη κατοχή ιδιώτη. Ομως η οικογένεια al-Thani του Κατάρ του ξεπέρασε προσφέροντας 250 εκ., ενώ κάποιοι μιλάνε και για 300 εκ δολ., μέσω αμερικάνου εμπόρου έργων.

Όση και να ήταν ακριβώς η τιμή πώλησης, περνάει κατά πολύ το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρωθεί ως τώρα για έργο τέχνης. Αυτό ήταν τα 140 εκ δολ. που πληρώθηκαν για το "Νο 5" του Jackson Pollock (φώτο αριστερά). Το έργο του 1948 σε στύλ Drip-Painting (για να μην πω πιτσιλιές και με πείτε κάφρο :)) είχε πουλήσει ο παραγωγός μουσικής και ταινιών David Geffen σε άλλον ιδιώτη. Σε δημοπρασίες, τη μεγαλύτερη τιμή μέχρι τώρα την έχει πετύχει το έργο του Πικάσο που απεικονίζει την ερωμένη του Marie-Thérèse (φώτο δεξιά), που πουλήθηκε μέσω του οίκου Christie's, για 106,5 εκ ευρώ τον Μάιο του 2010. Το ακριβότερο έργο του Cézannes μέχρι τώρα ήταν ένα που έδειχνε κάτι φρούτα, μια κανάτα και μια κουρτίνα :) που πουλήθηκε το 1999, μέσω του Sotheby's προς 60,6 εκ δολ.


Το Κατάρ δραστηριοποιείται τελευταία πολύ έντονα στην αγορά έργων τέχνης προκειμένου να το τοποθετήσει σε Μουσεία που έχει φτιάξει και φιλοξενούν έργα ισλαμικής τέχνης, όσο και μοντέρνας. Το λονδρέζικο περιοδικό "The Art Newspaper" ανακήρυξε πρόσφατα το Κατάρ σε μεγαλύτερο αγοραστή σύγχρονων έργων τέχνης.