20 Φεβρουαρίου 2012

Μ. Φέκτερ: Επί τάπητος ο ειδικός λογαριασμός για Ελλάδα

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού για τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας εξετάζουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πλαίσιο του νέου πακέτου χρηματοδότησης της χώρας που θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο, η κ. Φέκτερ δήλωσε ότι είναι ακόμη ανοικτό το θέμα της εποπτείας της Ελλάδας όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Για το θέμα του ειδικού λογαριασμού, με τον οποίο εκτιμάται ότι θα διασφαλίζεται η σωστή χρήση των δανείων, είπε: «Αυτό βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα το συζητήσουν αυτό διεξοδικά στη συνεδρίασή τους. Εγώ είμαι υπέρ ενός τέτοιου λογαριασμού.»

Η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ευρωζώνη θα παρακολουθεί στενά την χρήση των κεφαλαίων από την Ελλάδα, απέκλεισε όμως την ιδέα ειδικού «επιτρόπου» για τα δημοσιονομικά της χώρας. «Κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί την αρμοδιότητα των εθνικών κοινοβουλίων επί των δημοσιονομικών... Κάποιος όμως μπορεί πολύ εύκολα να συνδέσει την βοήθεια που χορηγείται με συγκεκριμένους όρους και να διασφαλίζεται ότι ικανοποιούνται αυτοί οι όροι. Τελευταία έχουμε διαπιστώσει ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση για αυτό.»
\
Επανέλαβε επίσης ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Τα σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενέχουν και αυτά πόνο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ή των αρχηγών κυβερνήσεων. Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό θα είναι απόφαση της ίδιας της Ελλάδας», ανέφερε.