29 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδρίασε σε τεταμένο κλίμα το δ.σ. του ΔΝΤ για Ελλάδα


Συνεδρίασε το δ.σ. του ΔΝΤ για Ελλάδα
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεδρίασε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της Ελλάδας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Ήταν η 8η κατά σειρά συνεδρίαση του Ταμείου για τη χώρα μας, διήρκεσε 2 ώρες και 7 λεπτά και στο πλαίσιο της οποίας μίλησαν 22 από τους 24 αντιπροσώπους.
Το πλέον σημαντικό που αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις προαπαιτούμενες ενέργειες, τα γνωστά prior actions. Την ενημέρωση αυτή έκανε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες.

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ως αναμενόταν, καθώς αυτό είναι προγραμματισμένο να συμβεί την Τρίτη 13 Μαρτίου, εφόσον κλείσει το θέμα του PSI και τοποθετηθεί ο δημόσιος τομέας στο αίτημα του Ταμείου για κούρεμα του χρέους που κατέχει.

Ένταση καταγράφηκε καθώς οι έδρες της Ελβετίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας υπογράμμισαν ότι η χώρα μας δεν δικαιούται άλλα χρήματα από το Ταμείο, το οποίο -όπως τόνισαν- πρέπει να μείνει αναμεμειγμένο στην Ελλάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Αυτό που έχει σημασία πάντως, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, είναι ότι σχηματίζεται σιγά-σιγά μία πλειοψηφία υπέρ της ελληνικής χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους, που σήμερα παρουσιάστηκαν ενωμένοι, και τους Αμερικανούς. Εάν προς αυτή την κατεύθυνση βοηθήσουν και οι Καναδοί εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα γίνει δεκτή η πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόταση Λαγκάρντ είναι μέχρι στιγμής απόρρητη, κατά πληροφορίες ωστόσο η σκέψη που φαίνεται να προκρίνεται είνα να δοθούν τα 9,9 δισ. από το πρώτο πρόγραμμα, καθώς και ένα επιπλέον μικρό ποσό, συν οι τόκοι των δανείων για τα έτη 2013 και 2014.

Η κ. Λαγκάρντ αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, με τους συνεργάτες της να εκτιμούν πως εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αυτά που τους αναλογούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα και η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί από το ΔΝΤ.

Αίσθηση προκαλεί, εν τω μεταξύ, η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ακούστηκε από κάποιους ηγέτες η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στην ερώτηση "είναι πια πιθανό να αποχωρήσει χώρα απ' την Ευρωζώνη;" που δέχτηκε από δημοσιογράφο του ραδιοφώνου του NPR, η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: "Το ζήτημα ετέθη τον Νοέμβριο από μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες".

"Όλοι οι ηγέτες που άκουσα εγώ -συνέχισε- έλεγαν ακριβώς το αντίθετο, ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη δεδομένου ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα και αντιμετωπίζει την κατάστασή της με αυστηρότητα και σοβαρότητα, δηλαδή να ανοίξει την οικονομία, να την κάνει πιο ευέλικτη να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας να κάνει το σύστημα συλλογής φόρων πιο αποτελεσματικό. Αυτή η πρακτική έχει πολλές διαστάσεις μεταξύ αυτών και έναν βαθμό δικαίου".