13 Φεβρουαρίου 2012

Μέρκελ: Πολύ σημαντικό βήμα η έγκριση των μέτρων στην Ελλάδα αλλά...

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων των μέτρων λιτότητας ήταν ένα «πολύ σημαντικό» βήμα, αλλά τόνισε ότι είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών.«Αυτό δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση, είναι επίσης και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, πάνω από αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους θεσμούς να συσταθούν καλύτερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Είναι σημαντικό για μας η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%», πρόσθεσε η καγκελάριος. Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η Μέρκελ επέμεινε, «δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα».

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης, πρόσθεσε η καγκελάριος. «Παρ' όλα αυτά, κάτι πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οριστικοποιούμε τώρα αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε η Μέρκελ.

Ερωτηθείσα, κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλεγεί για ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μέρκελ είπε είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στο σωστό μέρος και να ξοδευτούν με τον σωστό τρόπο», προειδοποίησε η καγκελάριος.