08 Φεβρουαρίου 2012

Ακόμα το ψυρίζουν οι αρχηγοί!!!


Στα χέρια των αρχηγών

Αργά το μεσημέρι θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα. Νωρίτερα το πρωί είχε φθάσει της στα γραφεία τους το προσχέδιο συμφωνίας με τα κομματικά επιτελεία να διεξάγουν τις σχετικές συσκέψεις ενόψει της μεσημεριανής σύσκεψης.
Προβληματίζει η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Στο ΠΑΣΟΚ το κείμενο εξετάζουν ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου δεν θα θέσει κόκκινες γραμμές καθώς όπως επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ προέχει η σωτηρία της χώρας. Στις τάξεις του κινήματος πάντως επικρατεί προβληματισμός κυρίως για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές. Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν πως ο Γ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, κάτι που απέκλεισε - αρχικά τουλάχιστον - ο Πάνος Μπεγλίτης. Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται μέχρι την Παρασκεύη να συγκαλέσει την ΚΟ του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο προβληματίζονται ιδιαίτερα για τις περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις αλλά και για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%.

Εξετάζουν αντιπροτάσεις


Στη Νέα Δημοκρατία όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, θεωρείται αρμητική εξέλιξη η μείωση του κατώτατου μισθού και για τους νυν εργαζόμενους κατά 22%, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% χωρίς πλαφόν, τη στιγμή που το κόμμα ζητούσε να μην γίνουν περικοπές κάτω από τα 300 ευρώ.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επεσήμαιναν πως γίνεται μια προσπάθεια να μπει τελικά πλαφόν στα 200 ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία θα δυσκολευτεί πολύ να πει "ναι" στην περικοπή συντάξεων όπως αυτές του ΝΑΤ (7%), ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση για την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων.

Θεωρείται βέβαιο πάντως πως η Νέα Δημοκρατία θα πει "όχι" στην κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων καθώς πρόκειται για δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος μπορούν να βρεθούν και από αλλού.

"Πονοκέφαλο" προκαλεί όμως και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος καθώς αρκετοί από αυτούς εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για τα μέτρα όσο και για την αντιμετώπιση που θα έχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες εάν ψηφίσουν υπέρ των σκληρών μέτρων. Μάλιστα απόψε συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο γραμματέας συνδικαλιστικού του κόμματος, Γιάννης Μανώλης, πραγματοποιούν απόψε αντιμνημονιακή συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Ο Αντ. Σαμαράς θα συγκαλέσει την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος ίσως και σήμερα - θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών -, ενώ εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Προβληματισμός και αιχμές

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κυρίως για το θέμα των λεπτομερειών της νέας συμφωνίας. Ο ίδιος σε δηλώσεις του χθες επιτέθηκε κατά της στάσης της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί κάνοντας λόγο για πολιτική ύπνωσης.

megatv.com