28 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Εφραίμ μέσα από τον Κορυδαλλό

Την πρώτη του παρέμβαση από τις 23 Δεκεμβρίου του 2011, όταν και κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Σε χειρόγραφο γράμμα του από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται προς το Μετόχι Αγίου Νικολάου ο Αρχιμανδρίτης απευθύνεται στους μοναχούς του Μετοχίου του Αγ. Νικολάου. Στο δισέλιδο κείμενο, που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα vatopaidi.wordpress.com, ο ηγούμενος Εφραίμ ζητάει από τους μοναχούς να να προσεύχονται για αυτόν διαβεβαιώνοντας ότι είναι καλά, ότι απολαμβάνει σεβασμό, ενώ δεν παραλείπει να μεταφέρει την εμπειρία του από την επικοινωνία του με άλλους κρατουμένους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πίσω από κάθε φυλακισμένο κρύβεται μία τραγωδία».






Η επιστολή του ηγούμενου Εφραίμ έχει ως εξής:

Φυλακές Κορυδαλού

Για τον π. Νήφωνα 22.1/4.2.2012

Ι.Β.Μετόχι Αγ.Νικολάου

Αγαπητοί μου αδερφοί χαίρετε εν Κυρίω.

Από τα δεσμά των φυλακών σας Ευλογώ και ταπεινά σας ευχαριστώ για τις προσευχές σας.

Ευχαριστώ και δοξολογώ το Χριστό μας που επέτρεψε για τις πολλές μου αμαρτίες, να γευθώ έστω και στον άκρον της γλώσσης μου, λίγο απο το Σταυρό Του.

Να συνεχίσετε να προσεύχεσθε ώστε να αντέξουμε εδώ στη φυλακή, που είναι δύσκολο για τον κάθε άνθρωπο πολλώ δε μάλλον για ένα μοναχό.

Ο σταυρός όμως ελαφρύνεται, όταν κανείς σκεφθεί, ότι τις φυλακές τις εγκαινίασε με την παρουσία του, ο ίδιος ο Κυριός μας. Ενθυμούμαι τον αείμνηστον Παπά-Εφραίμ Κατουνακιώτη που τον συνάντησα τότε στα Κατουνάκια μόλις επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα και μου είπε μετά δακρύων: «Μόλις με πήρανε στις φυλακές Του Κυρίου μας δεν άντεξα και τους είπα: βγάλτε με έξω, γιατί δεν αντέχω και θα λυποθημήσω».

Αντιθέτως εμείς είμεθα καλά και απολαμβάνουμε σεβασμό και από το προσωπικό και από τους κρατουμένους. Πίσω από κάθε φυλακισμένο κρύβεται μία τραγωδία.

Εύχομαι ταπεινά τώρα που ανοίγει το Τριώδιο, όλοι μας να βάλουμε νέαν Πνευματική αρχή με την ταπείνωση που είναι η βάση της πνευματικότητας. Μακάριος ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έχει συντετριμμένη καρδίαν και τεταπεινωμένη. Αυτός βρήκε τον τρόπο τον ορθό για να βρεί την Θείαν Χάριν.
Έυχομαι τέλος το Μετόχι μας να είναι τόπος που αναπαύεται η καρδιά σας και εκεί να αισθάνεσθε την ευωδίαν του Αγίου Όρους και ο λόγος του Π. Νήφωνος να ευφραίνει την αγαθή καρδιά σας, ώστε να ποθείτε τον Εσταυρωμένο Ιησούν Χριστό.

Καλή αντάμωση.

Με όσην Αγάπη έχω

ο δέσμιος Γέροντας Εφραίμ

real.gr