08 Φεβρουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία η συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς φημολογείται ότι θα μεταφέρει στον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης, στις τιμές κτήσης, τα ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, ώστε εν συνεχεία ο EFSF να συμμετάσχει στο PSI.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, με τον επικοινώνησε το in.gr, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις φήμες.

Το όφελος για την Ελλάδα, αν επιβληθεί «κούρεμα» 50% στα συγκεκριμένα ομόλογα, θα είναι 25 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αν ο EFSF επιστρέψει στην Ελλάδα τα ομόλογα αυτά στις τιμές κτήσης (χωρίς δηλαδή να γράψει ζημίες), τότε το όφελος θα είναι 12-15 δισ. ευρώ περίπου.

Εναλλακτικά, υπάρχει το σενάριο απευθείας ανταλλαγής των ομολόγων αυτών από την Ελλάδα, χωρίς δηλαδή να μεσολαβήσει ο EFSF, με τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν. Η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων θα είναι ίση με τις τιμές κτήσης στις οποίες αγόρασε η ευρωτράπεζα τους ελληνικούς τίτλους.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει κατοχή της ομόλογα ονομαστικής αξίας 45-50 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της στη δευτερογενή αγορά για τη σταθεροποίηση των αποδόσεων (Securities Market Programme). Η ΕΚΤ δεν ανακοινώνει ποια ομόλογα αγοράζει, σε ποιες τιμές και ποια χρονική διάρκεια έχουν αυτοί οι τίτλοι, αλλά μόνο το συνολικό ποσό των αγορών της σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αγόρασε τα ομόλογα κυρίως κατά τη διάρκεια του 2010, όταν οι τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με σήμερα.

Εκτιμάται ότι η μέση τιμή κτήσης είναι στο 75% με 80% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή δαπάνησε περί τα 35-38 δισ. ευρώ.

«Αν είναι αλήθεια (σ.σ. η συμμετοχή της ΕΚΤ), τότε ειναι το πρώτο καλό νέο που έχουμε εδω και πολλές ημέρες», σχολίασε στο in.gr το στέλεχος της In Touch Capital Markets στο Λονδίνο, Ανδρέας Κούτρας.

«Αν τα ομόλογα φύγουν από την ΕΚΤ, τότε οι πιθανοτητες να πετύχει το PSI αυξάνονται δραματικά. Ο λόγος είναι ότι πολύ λίγοι θα μείνουν εκτός διαδικασιας», εφόσον δεν υπάρχει εξαίρεση για την ΕΚΤ. «Αλλάζει το σκηνικό τελείως», είπε.

«Απομένει τώρα να προσθέσουν στο PSI την επιλογή οι ομολογιούχοι να πάρουν ρευστό για να μπορέσουμε να επαναγορασουμε και να "καταστρέψουμε" τα ομόλογα. Αν το κάνουμε αυτό, τότε το χρέος μπορεί να πέσει στο 100% αντι του 120% που θέτει σαν όρο η τρόικα», σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Γιώργος Κωστούλας
Newsroom ΔΟΛ