20 Φεβρουαρίου 2012

«Η ελίτ δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα και πρέπει να δεχτείτε την τεχνική βοήθειά μας»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να δεχτεί τη βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και την καλύτερη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού, η οποία αν και έχει προσφερθεί μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί, είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel am Sontag».

Εκανε επίσης λόγο για ελίτ στη χώρα μας η οποία μας έφερε στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, δεν πληρώνει φόρους, βγάζει τα χρήματα στο εξωτερικό και δεν ενδιαφέρεται για το καλό της Ελλάδας.

Εκκλήσεις στην Ελλάδα να δεχτεί τη γερμανική βοήθεια για τη βελτίωση ολόκληρης της Δημόσιας Διοίκησης έκανε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ (CDU) Βόλκερ Κάουντερ. Μιλώντας στη γερμανική «Bild am Sonntag» ο Κάουντερ αποκάλυψε ότι η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα με ένα «σχέδιο Μάρσαλ ανάλογο με αυτό της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Και πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά δεν έχει ζητηθεί η αξιοποίησή τους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός ενόψει του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες που έχει κάνει η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων και ανέφερε ότι δικαιολογεί τις αντιδράσεις τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας. «Δεν φταίνε οι περισσότεροι πολίτες που πλήττονται σήμερα από τα μέτρα λιτότητας για την απώλεια ανταγωνιστικότητας και την κακή χρήση πόρων του παρελθόντος», τόνισε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επίσης εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις θέσεις του για τη μείωση των μισθών στην Ελλάδα στα επίπεδα της Ισπανίας και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Και ζήτησε ξανά από τους έλληνες πολιτικούς να εφαρμόσουν τα μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Επίσης ξεκαθάρισε ότι στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να υπάρξει συμφωνία για το συνολικό πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και όχι να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό τμηματικά.


ΓΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτίμησε επίσης να μην ανεβάσει άλλο τους τόνους στην κριτική που του άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας ωστόσο στις πρόσφατες δηλώσεις του. «Δεν γνωρίζω κανέναν κύριο Σόιμπλε στον οποίο να ταιριάζει η κριτική αυτή. Ισως ο έλληνας Πρόεδρος να κατανόησε κάτι λάθος», σχολίασε ο γερμανός υπουργός σύμφωνα με την «Tagesspiegel».

ΤΑ ΝΕΑ