21 Φεβρουαρίου 2012

Τι κόστος θα έχει στη Γερμανία το ελληνικό κούρεμα

Εκπρόσωπος της FMS δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει ποιο θα είναι το κόστος που θα έχει η συμφωνία για την τράπεζα. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα υποστούν πλήγμα από τη σημαντική διαγραφή ελληνικού χρέους, που συμφωνήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς μια τράπεζα η οποία διακρατεί μεγάλο αριθμό ελληνικών κρατικών ομολόγων ανήκει πλέον στο κράτος.


Πηγές της τραπεζικής αγοράς ανέφεραν στο Μόναχο μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι αφ' εαυτής η συμφωνία προσθέτει από 6 έως 8 δισ. ευρώ στα γερμανικά "έξοδα" γι' αυτήν -- ποσό που υπερβαίνει τη συνεισφορά "ρευστού" από το Βερολίνο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά και συναφή προγράμματα του δημόσιου τομέα για το ελληνικό χρέος.

Ελληνικά ομόλογα τα οποία πλέον κατ' εφαρμογή της συμφωνίας θα ανταλλαγούν με νεότερα, μειωμένης ονομαστικής αξίας, διακρατούσε η τράπεζα Hypo Real Estate (HRE) η οποία στη διάρκεια του 2009 κρατικοποιήθηκε.

Η HRE μεταβίβασε το 2010 όλα τα "τοξικά" ομόλογα του χαρτοφυλακίου της στην "κακή τράπεζα" FMS Wertmanagement.

Ο επικεφαλής της FMSA (Αρχή για την Σταθεροποίηση της Χρηματαγοράς της Γερμανίας) Κρίστοφερ Πλάιστερ, καταθέτοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είχε αποτιμήσει το κόστος για την FMS σε περίπτωση απομείωσης του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, "στα 6 δισ. ευρώ".

Η διαγραφή χρέους της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε σήμερα στο Eurogroup ανέρχεται σε 53,5% .

Από τη γερμανική νομοθεσία προβλέπεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Soffin, που είναι ειδικευμένη στις κρατικοποιήσεις τραπεζών, θα καλύψει τις απώλειες που θα έχει η FMS, αφού σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα έχανε όλους της τους πόρους.

Την 30ή Ιουνίου η FMS ότι διακρατούσε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ.

Πάντως η συνολική της απώλεια είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς θα έχει ζημιές και από χρηματιστηριακά παράγωγα που είναι "συνδεδεμένα" με ανταλλάξιμα με μικρότερης ονομαστικής αξίας ελληνικά ομόλογα.

Ως σήμερα η FMS είχε εγγράψει "παθητικό" 3,7 δισ. ευρώ--ποσό το οποίο ξεπερνά το αρχικό κεφάλαιό της.

newsit.gr