01 Φεβρουαρίου 2012

Η Άννα Ευθυμίου για τους άστεγους

Η Άννα Ευθυμίου, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την «Ομάδα Δημιουργίας» και δικηγόρος, στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30-01-2012 σχετικά με το θέμα των αστέγων τόνισε ότι «προβάλλει επιτακτική ανάγκη να δοθεί μία μόνιμη λύση στο βασικό θέμα της στέγασης των αστέγων, και η διοίκηση του δήμου να μη το θυμάται μόνο τις ημέρες που επικρατούν ακραία καιρικά φανόμενα.»

Κατηγόρησε τη διοίκηση λέγοντας ότι «εσείς, αντί εδώ και 1 χρόνο να βρείτε μόνιμη λύση και να διασφαλίσετε σε κάθε δημοτική κοινότητα ένα στεγασμένο χώρο διαθέσιμο όλο το 24ωρο, βγάλατε ανακοινώσεις για τρεις χώρους μόνο, που κανένας από αυτούς δε λειτουργεί όλο το 24ωρο. Μάλιστα, τις βραδινές ώρες λειτουργεί μόνο ένας χώρος από τις 21:30 μέχρι τις 08:00. Αυτό σημαίνει ότι οι άστεγοι που φιλοξενούνται στους χώρους που λειτουργούν το πρωί πρέπει για το βράδυ να ξεσηκωθούν και να μετακινηθούν.

Και ρωτάω, είναι αυτή σοβαρή και συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού;

Πόσα κρεβάτια για τη στέγαση κατά τις βραδινές ώρες διαθέτει ο χώρος του 13 Γυμνασίου;

Διαθέτει ντουζιέρες για τις στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής;

Υπάρχει ιατρική κάλυψη σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο;

Τέλος, πρότεινε ότι «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί καταρχήν ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Αστέγων, όπου θα προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες καθώς και υποστήριξη από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ στο κέντρο θα παρέχεται και βοήθεια για την εξεύρεση εργασίας. Εκτός από αυτό και μέχρι να δημιουργηθεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αστέγων, πρέπει να αναζητηθούν διαμερίσματα στις έξι δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν και τους ενδιαφερόμενους.»

2. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα του εορτασμού το έτος 2012 των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι κατέληξε σε ένα φιάσκο λόγω της ολιγωρίας της διοίκησης, αλλά και της έλλειψης πραγματικής βούλησης για τον εορτασμό.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τώρα που είμαστε στο και πέντε, ούτε καν στο πάρα πέντε, πώς η πόλη μας χρησιμοποιώντας τον εορτασμό ως ευκαιρία θα μπορέσει να ανασυνθέσει την ταυτότητά της, να αναγνωριστεί διεθνώς ως πόλη δυναμική και δημιουργική, να καταστεί τουριστικός πόλος και να χρησιμοποιήσει τη νέα γενιά, ώστε αυτή να μπορέσει να ενταχθεί δυναμικά στον κοινωνικό ιστό της;»