Η τρόικα έχει ζητήσει, μείωση κατά 20% στο ύψος των κατώτερων μισθών και κατάργηση του δικαιώματος της μετενέργειας, της δυνατότητας δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με απόφασή του την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά μόνο το ύψος της κατώτερης αμοιβής και δεν θα επεκτείνεται στα επόμενα κλιμάκια ούτε στα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας και σπουδών).
Εκφράζονται όμως, από κυβερνητικής πλευράς, φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών, θα μπορούσε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα και να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.
Οι διαφορές μεταξύ των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εμφανίζουν αποκλίσεις από 8% έως 40%. Εάν καταργηθεί η μετενέργεια ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρεί αμέσως μετά τη λήξη της κλαδικής σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με βάση τις αμοιβές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η τρόικα ζητά μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ από κυβερνητικής πλευράς αντιπροτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μείωση περίπου κατά 15%, σχηματικά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές σαν υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν επίσης μειώσεις του εφάπαξ και του ύψους των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.